Vrouw schrijft op een schuin whiteboard.

Regionaal Crisisplan

Het regionaal crisisplan is één van de belangrijkste documenten van Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het document beschrijft de crisisorganisatie, de verantwoordelijkheden en de taken en bevoegdheden in het kader van de crisisbeheersing en rampenbestrijding. 

Het plan is tot stand gekomen samen met collega-hulpdiensten en onze crisispartners. Tevens is het plan afgestemd met de Veiligheidsregio Limburg-Noord (VRLN) en EMRIC, het Euregionale samenwerkingsverband op het gebied van crisisbeheersing en rampenbestrijding. 

Onze crisisorganisatie verzorgt de volgende taken: 

  • Adequate noodhulp aan burgers, bedrijven en betrokkenen;
  • Leidinggevende en coördinerende taken ten behoeve van de operationele eenheden die de ramp of crisis bestrijden;
  • Een adequate informatieuitwisseling tussen hulpdiensten;
  • Communicatie aan burgers van relevante feiten en handelingsperspectieven, zodat de samenleving (zelf)redzaam kan zijn;
  • De voorbereiding van de zogenoemde ‘nafase’ met als doel om zo snel mogelijk terug te keren naar de normale situatie. 

Het doel van dit crisisplan is om de afspraken hierover helder vast te leggen en toegankelijk te maken voor alle crisisfunctionarissen. Het plan gaat uit van één organisatie waarin alle hulpdiensten zijn vertegenwoordigd in drie soorten crisisteams: operationele, strategische en tactische teams. Hier worden de beslissingen genomen. Elke functionaris in deze crisisteams wordt ondersteund door hun eigen afdelingen, de zogenoemde secties.

Het crisisplan vormt de basis voor alle werkzaamheden van de afdeling crisisbeheersing en rampenbestrijding in de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en de bijbehorende regionale planvorming. 

Het crisisplan wordt regelmatig vernieuwd en verbeterd. In april 2024 is de nieuwste versie van het crisisplan  in werking getreden. 

balustrades met in het midden een groot kunstwerk in de vorm van een vervlochten touw in de kleur groen.