Veiligheidsregio Zuid-Limburg en Nederlandse Rode Kruis oefenen op Maastricht Aachen Airport

29 maart 2019 - 14:18
Oefening

Hoewel de kans op een ongeval op het vliegveld zeer klein is, moeten we er wel op zijn voorbereid. Daarom oefenen we, samen met het Nederlandse Rode Kruis, gemeente Beek en Maastricht Aachen Airport, de opvang en verzorging van slachtoffers na een incident op het vliegveld. Door realistisch te oefenen, testen we de bestaande afspraken en zijn we nog beter voorbereid in het geval van een ongeval.

Op zaterdag 30 maart vindt er een grote oefening plaats op Maastricht Aachen Airport. Tussen 08.00 uur en 13.00 uur oefent Veiligheidsregio Zuid-Limburg, samen met het Nederlandse Rode Kruis, de gemeente Beek en Maastricht Aachen Airport, de opvang en verzorging van passagiers na een incident op het vliegveld.

Doel: het oefenen van de opvang en verzorging van slachtoffers ná een incident op het vliegveld

Hoewel de kans op een ongeval op het vliegveld zeer klein is, moeten we er wel op zijn voorbereid. Bij een ongeval of incident is een gemeente verantwoordelijk voor het opvangen en verzorgen van lichte en/of niet-gewonde slachtoffers. Om zulke slachtoffers in noodsituaties zo goed mogelijk te kunnen helpen, heeft Veiligheidsregio Zuid-Limburg (namens de gemeenten) een convenant afgesloten met het Nederlandse Rode Kruis. Dit convenant gaat over de opvang en verzorging van slachtoffers.

Opvang bij Maastricht-Aachen Airport vindt plaats in Jet Center

Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft een rampbestrijdingsplan opgesteld waarin precies staat op welke manier de hulpverlening plaatsvindt als er op Maastricht Aachen Airport sprake is van een ramp, crisis of incident. In samenspraak met Maastricht Aachen Airport is besloten dat lichte en/of niet-gewonde slachtoffers worden opgevangen in het Jet Center op het vliegveld. Dat is ook de locatie voor de oefening. Om de oefening zo realistisch mogelijk te maken, figureren zestig mensen als lotusslachtoffer. Lotusslachtoffers zijn mensen die opgeleid zijn om een slachtoffer zo realistisch mogelijk uit te beelden.  

Oefening is niet toegankelijk voor pers en publiek

De oefening vindt plaats binnen de hekken van Maastricht Aachen Airport en is niet toegankelijk voor pers of publiek. Aangezien de oefening plaatsvindt in het Jet Center van Maastricht Aachen Airport is de kans klein dat gebruikers van de luchthaven de oefening zien plaatsvinden.

 

 

 


  • Deel deze pagina: