Carnaval 2021: hou het klein en online

11 februari 2021 - 14:09
ActueelCoronavirus

Bijna een jaar geleden – net na de carnaval – werd duidelijk dat het coronavirus ook Limburg had bereikt. De sporen van carnaval waren nog zichtbaar in het straatbeeld.

Carnaval 2020. Voor velen één van de laatste momenten waarop het coronavirus ons leven nog niet beheerste. Tijdens carnaval werd hier en daar nog de draak gestoken met het coronavirus, zoals we dat tijdens carnaval met zoveel dingen doen. Maar dat het coronavirus zo’n impact zou krijgen op ons leven? Dat hielden we toentertijd niet voor mogelijk. 
    
Toch waren er net na de carnaval strenge maatregelen. Een intelligente lockdown. De ziekenhuizen raakten overbelast. We konden ons óók toen niet voorstellen dat het coronavirus ons leven een jaar later nog zou beheersen. En daarmee roet in het eten zou gooien voor carnaval 2021.

Vanwege de lockdown en de sluiting van de horeca kan carnaval niet gevierd worden zoals we dat gewend zijn: geen feesten, optochten, dweilorkesten, straatcarnaval en volle cafés. Maar er zijn alternatieven. Ze komen niet in de buurt van het échte carnaval, maar zorgen er wel voor dat het carnavalsbloed blijft stromen, zodat we in 2022 weer kunnen uitdragen waar we trots op zijn.  

Creatieve online-evenementen 
Vieren we dan helemaal geen carnaval dit jaar? Bij de echte carnavalsliefhebbers zit carnaval in het hart en stroomt het door de aderen. Carnaval is het elk jaar, of het nou doorgaat of niet. Maar dit jaar moeten we het wel écht anders doen. Vanwege de besmettelijkheid van het coronavirus moeten we het aantal contacten beperken en afstand houden. 

Veel carnavalsverenigingen en horeca zijn hier inmiddels op een creatieve manier op ingesprongen. Zij organiseren verschillende online-evenementen waarbij iedereen thuis in kleine kring veilig mee kan doen, om zo toch de carnavalssfeer te proeven. Ook L1 heeft diverse online evenementen en tv-programma’s. Alle online-evenementen en tv-programma’s hebben één doel: op een veilige wijze het feest van verbroedering te vieren, zodat we in 2022 weer ‘heel normaal’ carnaval kunnen vieren.


  • Deel deze pagina: