Grote Euregionale oefening

01 november 2018 - 13:21
Oefening

Veiligheidsregio Zuid-Limburg neemt deel aan grote internationale oefening in Aken.

In het kader van de Euregionale samenwerking organiseert EMRIC (Euregio Maas-Rijn Incidentenbestrijding en Crisisbeheersing) op vrijdag 9 november een grote Euregionale oefening in Aken. Op treinstation Aachen West wordt een botsing tussen een goederen- en personentrein in scéne gezet. Tijdens deze unieke oefening beoefent men de internationale afspraken tussen de Euregionale hulpdiensten. Vanuit Veiligheidsregio Zuid-Limburg oefenen onder andere Brandweer Zuid-Limburg en de GHOR mee. 

450 hulpverleners oefenen Euregionale afspraken

Bij de grootschalige en unieke Euregionale oefening zijn 450 hulpverleners uit België, Duitsland en Nederland betrokken. Bij de oefening wordt een botsing tussen een personentrein en een goederentrein in scène gezet.

Vanuit Veiligheidsregio Zuid-Limburg oefenen de brandweer en de GHOR mee tijdens de oefening. De brandweer zet onder andere een decontaminatie-unit in, waarin brandweermensen ontsmet kunnen worden. Vanuit de GHOR oefenen drie ambulanceteams en een OvD-G (Officier van Dienst Geneeskundig) mee. 

EMRIC coördineert Euregionale samenwerking tussen hulpdiensten

Het unieke samenwerkingsverband tussen de Euregionale hulpdiensten uit Nederland, België en Duitsland bestaat inmiddels meer dan 40 jaar. Die grensoverschrijdende samenwerking wordt sinds 2005 gecoördineerd door bureau EMRIC (Euregio Maas-Rijn Incidentbestrijding en Crisisbeheersing).

Gezien de unieke ligging van Zuid-Limburg – ingeklemd tussen Duitsland en België – zijn buitenlandse hulpdiensten op sommige plekken sneller ter plaatse dan de Nederlandse hulpdiensten. Daarom zijn afspraken gemaakt over de manier waarop de hulpdiensten uit verschillende landen elkaar helpen. Onder leiding van EMRIC worden deze afspraken periodiek beoefend.

Veiligheidsregio Zuid-Limburg is één van de partners van EMRIC. Benieuwd naar de andere partners? Of meer weten over de werkzaamheden van EMRIC? Op de website van EMRIC leest u er meer over.

 


  • Deel deze pagina: