Brandweervrouw, iets voor jou?

08 maart 2023 - 09:00
Algemeen

De brandweer. Het lijkt aan de buitenkant misschien op een mannenberoep. Maar niets is minder waar. Het brandweervak is een uitdagend en mooi vak. Oók voor vrouwen. Op deze internationale vrouwendag vroegen we aan een van onze brandweervrouwen hoe het is om als vrouw bij de brandweer te werken.

Marieke van den Wildenberg werkt al tien jaar bij de brandweer, momenteel als vrijwilliger bij de post Valkenburg. Ze voelt zich daar ontzettend op haar plek, als klein meisje wilde zij al graag iets betekenen voor een ander. Volgens haar passen vrouwen uitstekend bij de brandweer.

“De veelzijdigheid van het werk en de kameraadschap, de band die je als ploeg met elkaar hebt, maken het een geweldige baan. Voor mannen én vrouwen” aldus Marieke. “Mens en dier in nood helpen, daar staan we voor en daar draagt ieder met zijn eigen kwaliteiten aan bij.”

“Ik ben als vrouw wellicht wat zorgzamer, dat kan helpen bij de steun die we als hulpverlener bieden, denk bijvoorbeeld aan het geruststellen van een slachtoffer. Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat mannen niet zorgzaam kunnen zijn. En ik kan dan misschien wat minder zwaar tillen - hoewel ik net als ieder ander moet voldoen aan alle eisen die worden gesteld aan werken bij de brandweer -, maar met mijn kleinere gestalte kan ik in ruimtes komen waar mijn collega van 1.90 meter wellicht wat meer moeite mee heeft. Je moet het daarom niet zien als werken in een mannenwereld. We zijn een team van mensen die samen iets willen betekenen voor de veiligheid in onze regio”.

Marieke hoopt dat ze een rolmodel kan zijn voor andere vrouwen. “Laatst zei het dochtertje van een vriendin dat ze later “net als Marieke”, brandweervrouw wilde worden. Hartstikke leuk natuurlijk. Het is een ontzettend mooi vak, ook of misschien wel juist als vrouw het overwegen waard. Brandweervrouw is dus zeker iets voor jou!”


  • Deel deze pagina: