Nieuwe noodverordening met ingang van 1 juli: 1,5 meter blijft norm

01 juli 2020 - 18:33
Actueel

Naar aanleiding van de versoepeling in de maatregelen voor de Corona-aanpak is er ook voor Zuid-Limburg weer een nieuwe noodverordening van kracht. Deze noodverordening geldt met ingang van 1 juli 2020. We krijgen meer ruimte met wel een aantal belangrijke regels. Dat is nog even nodig want het coronavirus is nog niet verdwenen. Dus tot dan moeten we afstand houden en ruimte geven aan elkaar.

Update: op basis van de ontwikkelingen rondom de verspreiding van het coronavirus worden de noodverordeningen regelmatig vernieuwd. Onderstaande noodverordening is daardoor niet langer van kracht. Op deze pagina vind je aan de rechterkant de link naar de noodverordening die op dit moment van kracht is. 

Bekijk hier de nieuwe noodverordening COVID-19 || 01-07-2020

Naar aanleiding van de versoepeling in de maatregelen voor de Corona-aanpak is er ook voor Zuid-Limburg weer een nieuwe noodverordening van kracht. Deze noodverordening geldt met ingang van 1 juli 2020.  We krijgen meer ruimte met wel een aantal belangrijke regels. Dat is nog even nodig want het coronavirus is nog niet verdwenen. Dus tot dan moeten we afstand houden en ruimte geven aan elkaar.

Algemene regels voor binnen en buiten
Zowel binnen als buiten houdt iedereen 1,5 meter afstand van anderen. Binnen mogen maximaal 100 personen per ruimte aanwezig zijn met vaste zitplaatsen (exclusief personeel). In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel. Discotheken en nachtclubs blijven nog gesloten tot 1 september. Voor locaties buiten geldt een maximaal aantal van 250 personen (exclusief personeel).  In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats, ook buiten. Als de ruimte of locatie het toelaat, geldt er geen maximaal aantal personen onder de volgende vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.

Uiteraard gelden in alle gevallen wel de volgende maatregelen:

  • Heb je klachten: blijf thuis en laat je zo snel mogelijk testen.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Was vaak je handen.
  • Werk zoveel mogelijk thuis.
  • Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Sport en evenementen
Per 1 juli mag ook weer binnen worden gesport. Dit geldt voor alle doelgroepen in alle takken van sport. Tijdens trainingen en wedstrijden hoeft bij contactsporten geen 1,5 meter afstand te worden gehouden. Voorafgaand en na afloop van het sporten, moeten sporters van 18 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Kantines, kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn weer volledig open.

Wedstrijden, toernooien en evenementen zijn weer toegestaan, zowel binnen als buiten. Hierbij mag publiek aanwezig zijn, wel met inachtneming van de algemene regels op het gebied van aantal bezoekers, 1,5 meter afstand, gezondheid en hygiëne. Verder is geforceerd stemgebruik langs het veld, zoals schreeuwen en spreekkoren, niet toegestaan.

Vervoer
Ook in het vervoer zijn een aantal versoepelingen doorgevoerd. Vanaf 1 juli mogen meerdere mensen die niet tot hetzelfde huishouden horen in één auto zitten. Wel wordt dan geadviseerd om dan een mondkapje te dragen. In het openbaar vervoer zijn alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro weer beschikbaar. Hier blijft een niet-medisch mondkapje verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder en blijft het belangrijk de spits te mijden. Voor reizen in een taxi of touringcar geldt een reservering en gezondheidscheck vooraf en is ook het dragen van een mondkapje verplicht. Ook op luchthavens en in vliegtuigen gelden maatregelen zoals de 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje en een gezondheidscheck. Voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen gelden mogelijk andere regels. Bereid je reis goed voor en informeer bij de luchtvaartmaatschappij waar je geboekt hebt naar de geldende regels.

Meer informatie
Voor algemene informatie over het coronavirus en de maatregelen kun je terecht op de website van de Rijksoverheid of het RIVM. Op bellen met het landelijk publieksinformatienummer van de Rijksoverheid: tel. 0800-1351.  Voor vragen over handhaving of mogelijkheden in een specifieke situatie, kun je het beste contact opnemen met je eigen gemeente.

Heb je verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis,  bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een test. Voor andere gezondheidsvragen kun je terecht bij je eigen huisarts of neem contact op met de informatielijn van de GGD Zuid-Limburg, tel. 088 - 880 50 05.​​​​​​​​​​​​​​


  • Deel deze pagina: