Regio Zuid-Limburg treft voorbereidingen voor opvang vluchtelingen Oekraïne

05 maart 2022 - 11:46
ActueelAlgemeenOekraïne

Nederland maakt zich op voor grootschalige opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit Veiligheidsregio Zuid-Limburg zijn inmiddels de voorbereidingen opgestart om samen met de 16 Zuid-Limburgse gemeenten op korte termijn vluchtelingen uit de Oekraïne op te kunnen vangen.

Onzekerheid over aantallen vluchtelingen

De situatie is nog erg onzeker en verandert met de dag. Hierdoor is het nu nog lastig om concreet aan te geven met welke aantallen vluchtelingen Nederland rekening moet houden. Er gaan verschillende schattingen rond over het aantal mensen dat Oekraïne ontvlucht. Het uiteindelijke exacte aantal hangt in grote mate af van de duur en intensiteit van de oorlog. De verwachting is dat een groot deel van de Oekraïense vluchtelingen in de buurlanden rondom Oekraïne blijft. Een deel van deze groep reist mogelijk door naar andere Europese landen. Ook hierbij geldt dat deze groep groter wordt naar mate de oorlog langer duurt. De looptijd van de opvang moet nader worden bezien en hangt af van de ontwikkeling van de instroom van het aantal Oekraïense vluchtelingen.

Voorbereidingen vluchtelingenopvang

Concreet geeft het kabinet daarbij aan de veiligheidsregio’s – samen met de daarin liggende gemeenten – de opdracht tot het volgende:

  • Bereid per veiligheidsregio plannen voor om minimaal 1.000 Oekraïense vluchtelingen binnen 2 weken op te vangen of zoveel sneller als mogelijk. Het gaat hierbij om het volledig realiseren van locaties, het inrichten van locaties en de daadwerkelijke zelfstandige exploitatie. 
  • Bereid vervolgens per veiligheidsregio plannen voor om vervolgens 1.000 extra Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Het gaat hierbij om het realiseren van locaties, het inrichten van locaties en de daadwerkelijke exploitatie.
  • Geef binnen 5 dagen een beeld van de mogelijkheden die er per veiligheidsregio zijn om deze grootschalige opvang van vluchtelingen te organiseren.
  • Pak de regie op voor het matchen van vraag en aanbod.

Landelijke informatie

Meer informatie over de Russische inval in Oekraïne, antwoorden op veelgestelde vragen en praktische informatie voor Nederlanders in Oekraïne vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Veelgestelde vragen

 

 

 

 


  • Deel deze pagina: