Veelgestelde vragen over wat in coronatijd mag en kan in België/Duitsland?

01 januari 2021 - 16:30
Actueel

Voor België en Duitsland geldt oranje reisadvies. Wat betekent dat? (Laatste update 16-03-2021)

Disclaimer: dit overzicht is met veel zorg samengesteld en wordt regelmatig bijgewerkt. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg is geenszins verantwoordelijk voor de juistheid van het overzicht en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Controleer altijd de nationale en regionale regels.

Voor België en Duitsland geldt oranje reisadvies. Wat dat betekent voor jou als je naar België of Duitsland reist, lees je op deze pagina.

Actuele informatie van de Rijksoverheid:

Wil je weten welke maatregelen je moet nemen voor je de grens overgaat in de Euregio Maas-Rijn?Raadpleeg dan het online hulpmiddel dat is ontwikkeld door de Euregio Maas-Rijn (EMR), ITEM en EMRIC.

Algemene vragen over de maatregelen in onze buurlanden

Duitsland

Duitsland en Nederland zijn in lockdown. Voor heel Duitsland geldt een oranje reisadvies. Dat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Blijf in Nederland.
 

Naar Duitsland? Alléén voor noodzakelijke reizen

In Duitsland gelden strenge inreisbeperkingen en quarantaineverplichtingen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar oranje gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Onder noodzakelijke reizen wordt verstaan: reizen naar Duitsland omdat je daar werkt, studeert, mantelzorg verleent, een crematie of begrafenis wil bijwonen of medische zorg krijgt.

Indien je een noodzakelijke reis naar Duitsland maakt, gelden in Duitsland specifieke regels. Deze regels verschillen soms per deelstaat. De regels zijn afhankelijk van de reden van de noodzakelijke reis. Raadpleeg voor vertrek altijd het actuele reisadvies voor Duitsland op de site van de Rijksoverheid.


Bij terugkomst in Nederland 
Als je reist vanuit een hoog-risicogebied moet je een negatieve COVID-19-testuitslag ​​​[niet ouder dan 72 uur voor vertrek] kunnen tonen, wanneer je naar Nederland reist per vliegtuig, schip, internationale intercity en internationale bus op meer dan 30 km van de grens. Reis je per vliegtuig of schip, dan dien je ook negatief sneltestresultaat, niet ouder dan 24 uur vóór het aan boord gaan, bij je te hebben (PCR- én sneltest verplichting).

Bij terugkeer in Nederland ga je 10 dagen in thuisquarantaine, tenzij je valt onder de klein grensverkeer-regeling. Deze quarantaine kan om noodzakelijke redenen worden onderbroken. Deze redenen kun je vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan/in-thuisquarantaine-bij-aankomst-in-nederland/wanneer-niet-in-thuisquarantaine.

Grenswerkers, grensstudenten en -scholieren zijn uitgezonderd van de aanbeveling tot quarantaine en hoeven geen negatieve testuitslag te overleggen bij terugkeer in Nederland. Je moet wel kunnen aantonen dat je in het ene land woont (bijvoorbeeld door een huurcontract of verklaring van een (gemeentelijke) overheid) en dat je werkt, studeert of naar school gaat in een andere lidstaat (bijvoorbeeld door een arbeidsovereenkomst, verklaring van werkgever, bewijs van inschrijving bij een universiteit/school of verklaring van een school/universiteit). Voor meer info verwijzen we je naar het kopje ‘Vragen over werken in onze buurlanden’.

Duitsland en Nederland zijn in lockdown. Voor heel Duitsland geldt een oranje reisadvies. Dat betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken alle niet-noodzakelijke reizen naar Duitsland afraadt. Doorreizen zonder uitstappen is weliswaar toegestaan, maar niet wenselijk. Blijf liefst in Nederland.

België

Voor heel België geldt een oranje reisadvies. Nederlanders wordt gevraagd in Nederland te blijven en alleen naar België te reizen voor strikt noodzakelijke reizen. In België geldt een verbod op inkomende niet-essentiële reizen. Ga dus niet de grens over om te tanken, winkelen, boodschappen doen, bezoek aan vrienden, voor recreatie.

Naar België? Alléén voor noodzakelijke reizen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar oranje gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Onder noodzakelijke reizen wordt verstaan reizen naar België voor:

 • Werk;
 • Studie;
 • Dwingende gezinsredenen zoals gezinshereniging, co-ouderschap, bezoek aan echtgenoot of partner (bij bewijs van een stabiele en duurzame relatie), huwelijk, begrafenis of crematie (voor familieleden in de eerste of tweede graad of naaste verwanten);
 • Medische behandeling;
 • Activiteiten in het aangrenzende land binnen dagdagelijkse leven voor inwoners van grensgemeenten (de gemeente aan de grens) en hun directe buurgemeenten (de gemeente in hetzelfde land achter de grensgemeente).
 • Activiteiten in het aangrenzende land binnen het dagdagelijkse leven door inwoners van de grensregio’s in zover deze activiteiten toegelaten zijn in het eigen woonland én noodzakelijk zijn. Voor noodzakelijkheid moet aanvullend bewijs waaruit dit aannemelijk blijkt. Noodzakelijkheid en de grensregio zijn niet nader gedefinieerd. 
 • Zorg voor dieren, juridische verplichtingen, verhuizing, transitverkeer of louter professionele redenen.

Check dan vooraf de duur van je verblijf in België

 • Verblijf je korter dan 48 uur in België? Dan hoef je geen maatregelen te ondernemen. Je dient wel een verklaring op eer bij je te hebben waarin je je reis verklaart. Hierop wordt strenger door België gecontroleerd.
 • Verblijf je langer dan 48 uur in België? Dan dien je:
  • 48 uur voor je aankomst in België een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen, ongeacht de reden van de reis;
  • een negatief testresultaat te kunnen tonen. Het testresultaat dient maximaal 72 uur voor aankomst in België te zijn afgenomen. Deze maatregel geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar. Grensscholieren, -studenten en -werkers zijn uitgezonderd van deze regel;
  • Direct bij aankomst in België in quarantaine te gaan. Je bent alleen uitgezonderd van deze regel als:
 • je een vitale functie uitoefent. Werken op de plaats van waar het werk wordt uitgevoerd toegestaan. Dit kan alleen met een verklaring van de werkgever.
 • je grensscholier, -student, -werker bent en regelmatig in de week terug naar Nederland gaat (bijvoorbeeld omdat je op een internaat zit en in het weekend naar huis gaat).

Je dient een verklaring op eer bij je te hebben waarin je je reis verklaart. Hierop wordt strenger door België gecontroleerd.

Voor actuele informatie over de landelijke maatregelen in België kun je de website van de Belgische overheid raadplegen (informatie in het Nederlands).

Bij terugkomst in Nederland

Als je reist vanuit een hoog-risicogebied moet je een negatieve COVID-19-testuitslag [niet ouder dan 72 uur voor vertrek] kunnen tonen, wanneer je naar Nederland reist per vliegtuig, schip, internationale intercity en internationale bus op meer dan 30 km van de grens. Reis je per vliegtuig of schip, dan dien je ook negatief sneltestresultaat, niet ouder dan 24 uur vóór het aan boord gaan, bij je te hebben (PCR- én sneltestverplichting).

Bij terugkeer in Nederland ga je 10 dagen in thuisquarantaine, tenzij je valt onder de klein grensverkeer-regeling. Deze quarantaine kan om noodzakelijke redenen worden onderbroken. Deze redenen kun je vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan/in-thuisquarantaine-bij-aankomst-in-nederland/wanneer-niet-in-thuisquarantaine

Grenswerkers zijn uitgezonderd van de aanbeveling tot quarantaine en hoeven geen negatieve testuitslag te overleggen bij terugkomst in Nederland. Je moet wel kunnen aantonen dat je in het ene land woont (bijvoorbeeld door een huurcontract of verklaring van een (gemeentelijke) overheid) en dat je werkt, studeert of naar school gaat in een andere lidstaat (bijvoorbeeld door een arbeidsovereenkomst, verklaring van werkgever, bewijs van inschrijving bij een universiteit/school of verklaring van een school/universiteit). Ook als je alleen met de auto naar België rijdt en daar niet uitstapt (bijvoorbeeld als je je kinderen daar afzet) dan hoef je niet in quarantaine in Nederland en geen negatieve testuitslag te overleggen. Voor meer info verwijzen we je naar het kopje ‘Vragen over werken in onze buurlanden’.

In België geldt een verbod op inkomende niet-essentiële reizen. Blijf in Nederland.

Vragen over familiebezoek en/of alledaagse activiteiten in onze buurlanden

Duitsland

Duitsland en Nederland zijn in lockdown. Voor heel Duitsland geldt een oranje reisadvies. Dat betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken alle niet-noodzakelijke reizen naar Duitsland afraadt. Blijf in Nederland.

Tanken en boodschappen doen vallen niet onder noodzakelijke reizen.

Duitsland en Nederland zijn in lockdown. Voor heel Duitsland geldt een oranje reisadvies. Dat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Blijf in Nederland.

Familiebezoek is in principe niet noodzakelijk.

Het bezoeken van familie is in principe niet noodzakelijk. Het verlenen van mantelzorg geldt wel als een noodzakelijke reis.

Voor vertrek naar Duitsland
Als je voor een absoluut noodzakelijk reis naar Duitsland gaat, dien je je voor aankomst in Duitsland te registeren op www.einreiseanmeldung.de. Vul het aanmeldingsformulier volledig in en neem het uitgeprint mee. Op de website van het Duitse ministerie van Gezondheid (informatie in het Duits) vind je alle informatie over de registratieverplichting en de uitzonderingen. Zorg ook dat je een COVID 19 testuitslag, niet ouder dan 48 uur, in je bezit hebt voordat je afreist.

Bij aankomst in Duitsland
•    Testplicht
Bij aankomst in Duitsland dien je een negatief COVID 19-testresultaat niet ouder dan 48 uur te kunnen overleggen. De uitslag heb je uitgeprint of digitaal uit Nederland bij je. Dit mag de uitslag van een PCR-Covid-19-test of een antigen-sneltest zijn, die niet eerder dan 48 uur voor aankomst in Duitsland is afgenomen. Heb je geen testuitslag bij je? Dan moet je je in Duitsland binnen 24 uur na aankomst laten testen. Een COVID-19 test kun je meestal meteen bij aankomst op treinstations en vliegvelden laten afnemen. Je kunt voor informatie over hoe te handelen ook altijd de lokale Duitse GGD (Gesundheitsamt) bellen. Zij kunnen je ook verplichten een test te laten afnemen. De testverplichting geldt voor alle leeftijden.

Let op: de verplichting een COVID 19-testuitslag te overleggen geldt niet voor mensen op doorreis door Duitsland zonder overnachting, bezoek van minder dan 24 uur uit Nederland, België of Luxemburg, grensarbeiders of -studenten, of dringende bezoeken aan Duitsland van minder dan 72 uur (zoals mantelzorg) en grensoverschrijdend personen- en warentransport.

•    Quarantaine
Als je langer dan 24 uur in Duitsland verblijft, dien je tien dagen in quarantaine te gaan en ben je verplicht contact op te nemen met de lokale GGD (Gesundheitsamt). Je kunt de quarantaineperiode verkorten door op de vijfde dag een coronatest te laten afnemen. Met een negatieve testuitslag mag je dan eerder uit de quarantaine. Ontwikkel je tijdens het wachten op de uitslag coronaklachten? Dan ben je verplicht een tweede test te doen. Doe geen test en heb je na 10 dagen geen symptomen? Dan kun je de quarantaine beëindigen. Dit gaat altijd in overleg met de lokale GGD.

•    Uitzondering deelstaat Noordrijn-Westfalen
Voor alle inkomende reizigers uit een (ander) risicogebied, die daar de afgelopen 10 dagen hebben verbleven, geldt in beginsel een quarantaineplicht van 10 dagen. De quarantaine kun je vermijden door een negatief testresultaat te overleggen. Dit testresultaat mag niet ouder zijn dan 48 uur voor aankomst in Duitsland. Bij aankomst kan ook binnen 24 uur een test worden afgenomen. Zonder testresultaat of na een positief testresultaat geldt de quarantaineplicht.

Let op: de quarantaine- en testverplichting geldt niet voor ‘klein grensverkeer’ met België, Luxemburg en Nederland, dat minder dan 24 uur in NRW óf minder dan 24 uur in een risicogebied is geweest. Mensen die een noodzakelijk reis naar Duitsland maken voor bezoek aan familie in de eerste graad, een levenspartner, zorg, transport, grenspendelaren om professionele of studieredenen zijn uitgezonderd voor een verblijf van maximaal 72 uur. Verblijf je langer dan 72 uur dan moet je je altijd vooraf registeren op www.einreiseanmeldung.de en geldt ook de quarantaine- en testverplichting.

Bij terugkomst in Nederland
Als je reist vanuit een hoog-risicogebied moet je een negatieve COVID-19-testuitslag ​​​[niet ouder dan 72 uur voor vertrek] kunnen tonen, wanneer je naar Nederland reist per vliegtuig, schip, internationale intercity en internationale bus op meer dan 30 km van de grens. Reis je per vliegtuig of schip, dan dien je ook negatief sneltestresultaat, niet ouder dan 24 uur vóór het aan boord gaan, bij je te hebben (PCR- én sneltest verplichting).

Bij terugkeer in Nederland ga je 10 dagen in thuisquarantaine, tenzij je valt onder de klein grensverkeer-regeling. Deze quarantaine kan om noodzakelijke redenen worden onderbroken. Deze redenen kun je vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan/in-thuisquarantaine-bij-aankomst-in-nederland/wanneer-niet-in-thuisquarantaine.

 

 

In Duitsland vindt onderwijs op afstand plaats maar worden versoepelingen doorgevoerd. Vanaf 22 februari wordt het onderwijs stapsgewijs geopend. Onder voorwaarden is weer fysiek onderwijs dan weer deels mogelijk.

Reizen voor het volgen van onderwijs of wegbrengen van kinderen voor onderwijs is een noodzakelijke reis en dus toegestaan.

Bij terugkomst in Nederland zijn grensscholieren en studenten uitgezonderd van de aanbeveling tot quarantaine en hoeven geen negatieve testuitslag te overleggen.

Duitsland en Nederland zijn in lockdown. Voor heel Duitsland geldt een oranje reisadvies. Dat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Blijf in Nederland.

Reis alleen naar Duitsland als dat absoluut noodzakelijk is. Een begrafenis of crematie bijwonen wordt beschouwd als een noodzakelijke reis.

Voor vertrek naar Duitsland
Als je voor een absoluut noodzakelijk reis naar Duitsland gaat, dien je je voor aankomst in Duitsland te registeren op www.einreiseanmeldung.de. Vul het aanmeldingsformulier volledig in en neem het uitgeprint mee. Op de website van het Duitse ministerie van Gezondheid (informatie in het Duits) vind je alle informatie over de registratieverplichting en de uitzonderingen. Zorg ook dat je een COVID 19 testuitslag, niet ouder dan 48 uur, in je bezit hebt voordat je afreist.

Bij aankomst in Duitsland
•    Testplicht
Bij aankomst in Duitsland dien je een negatief COVID 19-testresultaat niet ouder dan 48 uur te kunnen overleggen. De uitslag heb je uitgeprint of digitaal uit Nederland bij je. Dit mag de uitslag van een PCR-Covid-19-test of een antigen-sneltest zijn, die niet eerder dan 48 uur voor aankomst in Duitsland is afgenomen. Heb je geen testuitslag bij je? Dan moet je je in Duitsland binnen 48 uur laten testen. Een COVID-19 test kun je meestal meteen bij aankomst op treinstations en vliegvelden laten afnemen. Je kunt voor informatie over hoe te handelen ook altijd de lokale Duitse GGD (Gesundheitsamt) bellen. Zij kunnen je ook verplichten een test te laten afnemen. De testverplichting geldt voor alle leeftijden.

Let op: de verplichting een COVID 19-testuitslag te overleggen geldt niet voor mensen op doorreis door Duitsland zonder overnachting, bezoek van minder dan 24 uur uit Nederland, België of Luxemburg, grensarbeiders of -studenten, of dringende bezoeken aan Duitsland van minder dan 72 uur (zoals mantelzorg) en grensoverschrijdend personen- en warentransport.

•    Quarantaine
Als je langer dan 24 uur in Duitsland wil verblijven, dien je tien dagen in quarantaine te gaan en ben je verplicht contact op te nemen met de lokale GGD (Gesundheitsamt). Je kunt de quarantaineperiode verkorten door op de vijfde dag een coronatest te laten afnemen. Met een negatieve testuitslag mag je dan eerder uit de quarantaine. Ontwikkel je tijdens het wachten op de uitslag coronaklachten? Dan ben je verplicht een tweede test te doen. Doe geen test en heb je na 10 dagen geen symptomen? Dan kun je de quarantaine beëindigen. Dit gaat altijd in overleg met de lokale GGD.

•    Uitzondering deelstaat Noordrijn-Westfalen
Voor alle inkomende reizigers uit een (ander) risicogebied, die daar de afgelopen 10 dagen hebben verbleven, geldt in beginsel een quarantaineplicht van 10 dagen. De quarantaine kun je vermijden door een negatief testresultaat te overleggen. Dit testresultaat mag niet ouder zijn dan 48 uur voor aankomst in Duitsland. Bij aankomst kan ook binnen 24 uur een test worden afgenomen. Zonder testresultaat of na een positief testresultaat geldt de quarantaineplicht.

Let op: de quarantaine- en testverplichting geldt niet voor ‘klein grensverkeer’ met België, Luxemburg en Nederland, dat minder dan 24 uur in NRW óf minder dan 24 uur in een risicogebied is geweest. Mensen die een noodzakelijk reis naar Duitsland maken voor bezoek aan familie in de eerste graad, een levenspartner, zorg, transport, grenspendelaren om professionele of studieredenen zijn uitgezonderd voor een verblijf van maximaal 72 uur. Verblijf je langer dan 72 uur dan moet je je altijd vooraf registeren op www.einreiseanmeldung.de en geldt ook de quarantaine- en testverplichting.

Bij terugkomst in Nederland
Als je reist vanuit een hoog-risicogebied moet je een negatieve COVID-19-testuitslag [niet ouder dan 72 uur voor vertrek] kunnen tonen, wanneer je naar Nederland reist per vliegtuig, schip, internationale intercity en internationale bus op meer dan 30 km van de grens. Reis je per vliegtuig of schip, dan dien je ook negatief sneltestresultaat, niet ouder dan 24 uur vóór het aan boord gaan, bij je te hebben (PCR- én sneltest verplichting).

Bij terugkeer in Nederland ga je 10 dagen in thuisquarantaine, tenzij je valt onder de klein grensverkeer-regeling. Deze quarantaine kan om noodzakelijke redenen worden onderbroken. Deze redenen kun je vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan/in-thuisquarantaine-bij-aankomst-in-nederland/wanneer-niet-in-thuisquarantaine.

België

In België geldt een verbod op inkomende niet-essentiële reizen. Ga dus niet de grens over om te tanken, boodschappen doen, bezoek aan vrienden, voor recreatie.

Nederland is in lockdown. Nederlanders wordt geadviseerd in Nederland te blijven. In België geldt een verbod op inkomende niet-essentiële reizen.

Familiebezoek is in principe niet noodzakelijk.

Dwingende gezinsredenen (gezinshereniging, co-ouderschap, bezoek aan echtgenoot of partner) of bijstand aan kwetsbare mensen (o.a. verlenen van mantelzorg, het bezoeken van een familielid die terminaal ziek is) gelden wel als een noodzakelijke reis.

Noodzakelijke reis naar België? Check dan vooraf de duur van je verblijf.

 • Verblijf je korter dan 48 uur in België? Dan hoef je geen maatregelen te ondernemen. Je dient wel een verklaring op eer bij je te hebben waarin je je reis verklaart. Hierop wordt strenger door België gecontroleerd.
 • Verblijf je langer dan 48 uur in België? Dan dien je:
  • 48 uur voor je aankomst in België een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen, ongeacht de reden van de reis;
  • een negatief testresultaat te kunnen tonen. Het testresultaat dient maximaal 72 uur voor aankomst in België te zijn afgenomen. Deze maatregel geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar. Grensscholieren, -studenten en -werkers zijn uitgezonderd van deze regel;
  • direct bij aankomst in België in quarantaine te gaan. Je bent alleen uitgezonderd van deze regel als:
 • je een vitale functie uitoefent. Werken op de plaats van waar het werk wordt uitgevoerd toegestaan. Dit kan alleen met een verklaring van de werkgever.
 • je grensscholier, -student, -werker bent en regelmatig in de week terug naar Nederland gaat (bijvoorbeeld omdat je op een internaat zit en in het weekend naar huis gaat).

Je dient een verklaring op eer bij je te hebben waarin je je reis verklaart. Hierop wordt strenger door België gecontroleerd.

Voor actuele informatie over de landelijke maatregelen in België kun je de website van de Belgische overheid raadplegen (informatie in het Nederlands)

Bij terugkomst in Nederland

Als je reist vanuit een hoog-risicogebied moet je een negatieve COVID-19-testuitslag [niet ouder dan 72 uur voor vertrek] kunnen tonen, wanneer je naar Nederland reist per vliegtuig, schip, internationale intercity en internationale bus op meer dan 30 km van de grens. Reis je per vliegtuig of schip, dan dien je ook negatief sneltestresultaat, niet ouder dan 24 uur vóór het aan boord gaan, bij je te hebben (PCR- én sneltestverplichting).

Bij terugkeer in Nederland ga je 10 dagen in thuisquarantaine, tenzij je valt onder de klein grensverkeer-regeling. Deze quarantaine kan om noodzakelijke redenen worden onderbroken. Deze redenen kun je vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan/in-thuisquarantaine-bij-aankomst-in-nederland/wanneer-niet-in-thuisquarantaine

Voor heel België geldt een oranje reisadvies. Nederlanders wordt gevraagd in Nederland te blijven en alleen naar België te reizen voor strikt noodzakelijke reizen. In België geldt een verbod op inkomende niet-essentiële reizen.

Reizen voor het volgen van onderwijs of wegbrengen van kinderen voor onderwijs is een noodzakelijke reis en is toegestaan.

Echter, in België zijn scholen beperkt open (met name lagere scholen). Voor oudere scholieren en studenten vindt het onderwijs op afstand plaats. Reizen is dan niet nodig.

Als je voor school of studie in België verblijft hoef je geen Passenger Locator Form in te vullen, geen negatief testresultaat te overleggen en niet in quarantaine te gaan. Je dient wel een verklaring op eer bij je te hebben waarin je je reis verklaart. Hierop wordt strenger door België gecontroleerd.

Bij terugkomst in Nederland

Grensscholieren en -studenten zijn uitgezonderd van de aanbeveling tot quarantaine en hoeven geen negatieve testuitslag te overleggen bij terugkomst in Nederland. Je moet wel kunnen aantonen dat je in het ene land woont en dat je studeert of naar school gaat in een andere lidstaat (bijvoorbeeld door een bewijs van inschrijving bij een universiteit/school of verklaring van een school/universiteit). Als je alleen met de auto naar België rijdt en daar niet uitstapt (bijvoorbeeld als je je kinderen daar afzet) dan hoef je in Nederland niet in quarantaine en geen negatieve testuitslag te overleggen.

Voor heel België geldt een oranje reisadvies. Nederlanders wordt gevraagd in Nederland te blijven en alleen naar België te reizen voor strikt noodzakelijke reizen. In België geldt een verbod op inkomende niet-essentiële reizen.

Het is toegestaan naar België te reizen voor een begrafenis of crematie, dit valt onder noodzakelijke reizen. 

Noodzakelijke reis naar België? Check dan vooraf de duur van je verblijf.

 • Verblijf je korter dan 48 uur in België? Dan hoef je geen maatregelen te ondernemen. Je dient wel een verklaring op eer bij je te hebben waarin je je reis verklaart. Hierop wordt strenger door België gecontroleerd.
 • Verblijf je langer dan 48 uur in België? Dan dien je:
  • 48 uur voor je aankomst in België een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen, ongeacht de reden van de reis;
  • een negatief testresultaat te kunnen tonen. Het testresultaat dient maximaal 72 uur voor aankomst in België te zijn afgenomen. Deze maatregel geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar. Grensscholieren, -studenten en -werkers zijn uitgezonderd van deze regel;
  • direct bij aankomst in België in quarantaine te gaan. Je bent alleen uitgezonderd van deze regel als:
 • je een vitale functie uitoefent. Werken op de plaats van waar het werk wordt uitgevoerd toegestaan. Dit kan alleen met een verklaring van de werkgever.
 • je grensscholier, -student, -werker bent en regelmatig in de week terug naar Nederland gaat (bijvoorbeeld omdat je op een internaat zit en in het weekend naar huis gaat).

Je dient een verklaring op eer bij je te hebben waarin je je reis verklaart. Hierop wordt strenger door België gecontroleerd.

Voor actuele informatie over de landelijke maatregelen in België kun je de website van de Belgische overheid raadplegen (informatie in het Nederlands)

Bij terugkomst in Nederland

Als je reist vanuit een hoog-risicogebied moet je een negatieve COVID-19-testuitslag [niet ouder dan 72 uur voor vertrek] kunnen tonen, wanneer je naar Nederland reist per vliegtuig, schip, internationale intercity en internationale bus op meer dan 30 km van de grens. Reis je per vliegtuig of schip, dan dien je ook negatief sneltestresultaat, niet ouder dan 24 uur vóór het aan boord gaan, bij je te hebben (PCR- én sneltestverplichting).

Bij terugkeer in Nederland ga je 10 dagen in thuisquarantaine. Deze quarantaine kan om noodzakelijke redenen worden onderbroken.

 

Vragen over werken in onze buurlanden

Duitsland

Duitsland en Nederland zijn in lockdown. Voor heel Duitsland geldt een oranje reisadvies. Dat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Blijf in Nederland.

Reis alleen naar Duitsland als dat absoluut noodzakelijk is. Reizen voor werk valt onder noodzakelijke reizen. In Nederland en Duitsland is thuiswerken de norm. Reis dus alleen als thuiswerken niet mogelijk is. Bij een verblijf in Duitsland langer dan 72 uur geldt de quarantaine- en testverplichting.

Bij terugkomst in Nederland zijn grenswerkers uitgezonderd van de aanbeveling tot quarantaine en hoeven geen negatieve testuitslag te overleggen. Als grenswerker moet je kunnen aantonen dat je in Nederland woont (bijvoorbeeld door een huurcontract of verklaring van een (gemeentelijke) overheid) en dat je werkt in een andere lidstaat (bijvoorbeeld door een arbeidsovereenkomst, verklaring van werkgever).

België

Voor heel België geldt een oranje reisadvies. Nederlanders wordt gevraagd in Nederland te blijven en alleen naar België te reizen voor strikt noodzakelijke reizen. In België geldt een verbod op inkomende niet-essentiële reizen.

Reizen voor werk is een noodzakelijke reden en is toegestaan. Echter, in België zijn veel voorzieningen gesloten en wordt geadviseerd zoveel mogelijk thuis te werken.

Ben je grensarbeider en reis je naar België dan hoef je geen Passenger Locator Form in te vullen, geen negatief testresultaat te overleggen en niet in quarantaine te gaan in België . Je dient een verklaring op eer bij je te hebben waarin je je reis verklaart. Hierop wordt strenger door België gecontroleerd.

Voor actuele informatie over de landelijke maatregelen in België kun je de website van de Belgische overheid raadplegen (informatie in het Nederlands).

Bij terugkomst in Nederland

Grenswerkers zijn uitgezonderd van de aanbeveling tot quarantaine en hoeven geen negatieve testuitslag te overleggen bij terugkomst in Nederland. Je moet wel kunnen aantonen dat je in het ene land woont en dat je werkt in een andere lidstaat.

Vragen over zorg in onze buurlanden

Duitsland

Duitsland en Nederland zijn in lockdown. Voor heel Duitsland geldt een oranje reisadvies. Dat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Blijf in Nederland.

Reis alleen naar Duitsland als dat absoluut noodzakelijk is. Reizen om mantelzorg te verlenen valt onder noodzakelijke reizen.Check vooraf de duur van je verblijf in Duitsland.

•      Verblijf je korter dan 72 uur in Duitsland om mantelzorg te verlenen? Dan ben je uitgezonderd van de quarantaine- en testverplichting in Duitsland.

•      Verblijf je langer dan 72 uur in Duitsland om mantelzorg te verlenen?

- Registreer je dan voor aankomst in Duitsland op www.einreiseanmeldung.de. Vul het aanmeldingsformulier volledig in en neem het uitgeprint mee. Op de website van het Duitse ministerie van Gezondheid (informatie in het Duits) vind je alle informatie over de registratieverplichting en de uitzonderingen.

- Zorg dat je een COVID 19-testuitslag, niet ouder dan 48 uur, in je bezit hebt.

- Zorg dat je tien dagen in quarantaine gaat en neem contact met de lokale GGD (Gesundheitsamt). Je kunt de quarantaineperiode verkorten door op de vijfde dag een coronatest te laten afnemen. Met een negatieve testuitslag mag je dan eerder uit de quarantaine. Ontwikkel je tijdens het wachten op de uitslag coronaklachten? Dan ben je verplicht een tweede test te doen. Doe geen test en heb je na 10 dagen geen symptomen? Dan kun je de quarantaine beëindigen. Dit gaat altijd in overleg met de lokale GGD.


Bij terugkomst in Nederland
Als je reist vanuit een hoog-risicogebied moet je een negatieve COVID-19-testuitslag [niet ouder dan 72 uur voor vertrek] kunnen tonen, wanneer je naar Nederland reist per vliegtuig, schip, internationale intercity en internationale bus op meer dan 30 km van de grens. Reis je per vliegtuig of schip, dan dien je ook negatief sneltestresultaat, niet ouder dan 24 uur vóór het aan boord gaan, bij je te hebben (PCR- én sneltest verplichting).

Bij terugkeer in Nederland ga je 10 dagen in thuisquarantaine, tenzij je valt onder de klein grensverkeer-regeling. Deze quarantaine kan om noodzakelijke redenen worden onderbroken. Deze redenen kun je vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan/in-thuisquarantaine-bij-aankomst-in-nederland/wanneer-niet-in-thuisquarantaine.

 

Duitsland en Nederland zijn in lockdown. Voor heel Duitsland geldt een oranje reisadvies. Dat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Blijf in Nederland.

Reis alleen naar Duitsland als dat absoluut noodzakelijk is. Een bezoek voor dringende medische behandeling valt onder noodzakelijke reizen.

Voor vertrek naar Duitsland
Als je voor een absoluut noodzakelijk reis naar Duitsland gaat, dien je je voor aankomst in Duitsland te registeren op www.einreiseanmeldung.de. Vul het aanmeldingsformulier volledig in en neem het uitgeprint mee. Op de website van het Duitse ministerie van Gezondheid (informatie in het Duits) vind je alle informatie over de registratieverplichting en de uitzonderingen. Zorg ook dat je een COVID 19 testuitslag, niet ouder dan 48 uur, in je bezit hebt voordat je afreist.

Bij aankomst in Duitsland
•    Testplicht
Bij aankomst in Duitsland dien je een negatief COVID 19-testresultaat niet ouder dan 48 uur te kunnen overleggen. De uitslag heb je uitgeprint of digitaal uit Nederland bij je. Dit mag de uitslag van een PCR-Covid-19-test of een antigen-sneltest zijn, die niet eerder dan 48 uur voor aankomst in Duitsland is afgenomen. Heb je geen testuitslag bij je? Dan moet je je in Duitsland binnen 24 uur na aankomst laten testen. Een COVID-19 test kun je meestal meteen bij aankomst op treinstations en vliegvelden laten afnemen. Je kunt voor informatie over hoe te handelen ook altijd de lokale Duitse GGD (Gesundheitsamt) bellen. Zij kunnen je ook verplichten een test te laten afnemen. De testverplichting geldt voor alle leeftijden.

Let op: de verplichting een COVID 19-testuitslag te overleggen geldt niet voor mensen op doorreis door Duitsland zonder overnachting, bezoek van minder dan 24 uur uit Nederland, België of Luxemburg, grensarbeiders of -studenten, of dringende bezoeken aan Duitsland van minder dan 72 uur (zoals mantelzorg) en grensoverschrijdend personen- en warentransport.

•    Quarantaine
Als je langer dan 24 uur in Duitsland verblijft, dien je tien dagen in quarantaine te gaan en verplicht contact op te nemen met de lokale GGD (Gesundheitsamt). Je kunt de quarantaineperiode verkorten door op de vijfde dag een coronatest te laten afnemen. Met een negatieve testuitslag mag je dan eerder uit de quarantaine. Ontwikkel je tijdens het wachten op de uitslag coronaklachten? Dan ben je verplicht een tweede test te doen. Doe geen test en heb je na 10 dagen geen symptomen? Dan kun je de quarantaine beëindigen. Dit gaat altijd in overleg met de lokale GGD.

•    Uitzondering deelstaat Noordrijn-Westfalen
Voor alle inkomende reizigers uit een (ander) risicogebied, die daar de afgelopen 10 dagen hebben verbleven, geldt in beginsel een quarantaineplicht van 10 dagen. De quarantaine kun je vermijden door een negatief testresultaat te overleggen. Dit testresultaat mag niet ouder zijn dan 48 uur voor aankomst in Duitsland. Bij aankomst kan ook binnen 24 uur een test worden afgenomen. Zonder testresultaat of na een positief testresultaat geldt de quarantaineplicht.

Let op: de quarantaine- en testverplichting geldt niet voor ‘klein grensverkeer’ met België, Luxemburg en Nederland, dat minder dan 24 uur in NRW óf minder dan 24 uur in een risicogebied is geweest. Mensen die een noodzakelijk reis naar Duitsland maken voor bezoek aan familie in de eerste graad, een levenspartner, zorg, transport, grenspendelaren om professionele of studieredenen zijn uitgezonderd voor een verblijf van maximaal 72 uur. Verblijf je langer dan 72 uur dan moet je je altijd vooraf registeren op www.einreiseanmeldung.de en geldt ook de quarantaine- en testverplichting.

Bij terugkomst in Nederland
Als je reist vanuit een hoog-risicogebied moet je een negatieve COVID-19-testuitslag [niet ouder dan 72 uur voor vertrek] kunnen tonen, wanneer je naar Nederland reist per vliegtuig, schip, internationale intercity en internationale bus op meer dan 30 km van de grens. Reis je per vliegtuig of schip, dan dien je ook negatief sneltestresultaat, niet ouder dan 24 uur vóór het aan boord gaan, bij je te hebben (PCR- én sneltest verplichting).

Bij terugkeer in Nederland ga je 10 dagen in thuisquarantaine, tenzij je valt onder de klein grensverkeer-regeling. Deze quarantaine kan om noodzakelijke redenen worden onderbroken. Deze redenen kun je vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan/in-thuisquarantaine-bij-aankomst-in-nederland/wanneer-niet-in-thuisquarantaine.

 

 

België

Voor heel België geldt een oranje reisadvies. Nederlanders wordt gevraagd in Nederland te blijven en alleen naar België te reizen voor strikt noodzakelijke reizen. In België geldt een verbod op inkomende niet-essentiële reizen.

Reizen naar België voor het verlenen van bijstand aan mensen zoals het verlenen van mantelzorg is een noodzakelijk reis en is toegestaan. 

Noodzakelijke reis naar België? Check dan vooraf de duur van je verblijf.

 • Verblijf je korter dan 48 uur in België? Dan hoef je geen maatregelen te ondernemen. Je dient wel een verklaring op eer bij je te hebben waarin je je reis verklaart. Hierop wordt strenger door België gecontroleerd.
 • Verblijf je langer dan 48 uur in België? Dan dien je:
  • 48 uur voor je aankomst in België een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen, ongeacht de reden van de reis;
  • een negatief testresultaat te kunnen tonen. Het testresultaat dient maximaal 72 uur voor aankomst in België te zijn afgenomen. Deze maatregel geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar. Grensscholieren, -studenten en -werkers zijn uitgezonderd van deze regel;
  • direct bij aankomst in België in quarantaine te gaan. Je bent alleen uitgezonderd van deze regel als:
 • je een vitale functie uitoefent. Werken op de plaats van waar het werk wordt uitgevoerd toegestaan. Dit kan alleen met een verklaring van de werkgever.
 • je grensscholier, -student, -werker bent en regelmatig in de week terug naar Nederland gaat (bijvoorbeeld omdat je op een internaat zit en in het weekend naar huis gaat).

Je dient een verklaring op eer bij je te hebben waarin je je reis verklaart. Hierop wordt strenger door België gecontroleerd.

Voor actuele informatie over de landelijke maatregelen in België kun je de website van de Belgische overheid raadplegen (informatie in het Nederlands).

Bij terugkomst in Nederland

Als je reist vanuit een hoog-risicogebied moet je een negatieve COVID-19-testuitslag [niet ouder dan 72 uur voor vertrek] kunnen tonen, wanneer je naar Nederland reist per vliegtuig, schip, internationale intercity en internationale bus op meer dan 30 km van de grens. Reis je per vliegtuig of schip, dan dien je ook negatief sneltestresultaat, niet ouder dan 24 uur vóór het aan boord gaan, bij je te hebben (PCR- én sneltestverplichting).

Bij terugkeer in Nederland ga je 10 dagen in thuisquarantaine. Deze quarantaine kan om noodzakelijke redenen worden onderbroken.

Nederland is in lockdown. Voor België geldt een oranje reisadvies. Nederlanders wordt gevraagd in Nederland te blijven en alleen naar België te reizen voor strikt noodzakelijke reizen. In België geldt een verbod op inkomende niet-essentiële reizen.

Reizen naar België voor medische zorg valt onder noodzakelijke reizen en is toegestaan.

Noodzakelijke reis naar België? Check dan vooraf de duur van je verblijf.

 • Verblijf je korter dan 48 uur in België? Dan hoef je geen maatregelen te ondernemen. Je dient wel een verklaring op eer bij je te hebben waarin je je reis verklaart. Hierop wordt strenger door België gecontroleerd.
 • Verblijf je langer dan 48 uur in België? Dan dien je:
  • 48 uur voor je aankomst in België een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen, ongeacht de reden van de reis;
  • een negatief testresultaat te kunnen tonen. Het testresultaat dient maximaal 72 uur voor aankomst in België te zijn afgenomen. Deze maatregel geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar. Grensscholieren, -studenten en -werkers zijn uitgezonderd van deze regel;
  • direct bij aankomst in België in quarantaine te gaan. Je bent alleen uitgezonderd van deze regel als:
 • je een vitale functie uitoefent. Werken op de plaats van waar het werk wordt uitgevoerd toegestaan. Dit kan alleen met een verklaring van de werkgever.
 • je grensscholier, -student, -werker bent en regelmatig in de week terug naar Nederland gaat (bijvoorbeeld omdat je op een internaat zit en in het weekend naar huis gaat).

Je dient een verklaring op eer bij je te hebben waarin je je reis verklaart. Hierop wordt strenger door België gecontroleerd.

Voor actuele informatie over de landelijke maatregelen in België kun je de website van de Belgische overheid raadplegen (informatie in het Nederlands).

Bij terugkomst in Nederland

Als je reist vanuit een hoog-risicogebied moet je een negatieve COVID-19-testuitslag [niet ouder dan 72 uur voor vertrek] kunnen tonen, wanneer je naar Nederland reist per vliegtuig, schip, internationale intercity en internationale bus op meer dan 30 km van de grens. Reis je per vliegtuig of schip, dan dien je ook negatief sneltestresultaat, niet ouder dan 24 uur vóór het aan boord gaan, bij je te hebben (PCR- én sneltestverplichting).

Bij terugkeer in Nederland ga je 10 dagen in thuisquarantaine. Deze quarantaine kan om noodzakelijke redenen worden onderbroken.


 • Deel deze pagina: