Woon je vlak bij Chemelot?

Logisch dat je als buurtbewoner wil weten wat er op dat grote chemische industrieterrein gebeurt. En hoe veilig dat gebeurt. Wist je dat je er zelf kunt gaan kijken? Meld je aan voor een bustour over het terrein.

Meld je aan
Zo ben jij goed voorbereid

Binnenblijfplan voor thuis

Maak je je zorgen? Het helpt om je bewust te zijn van mogelijke risico's en voorbereidingen te treffen. Dit binnenblijfplan kan jou daarbij helpen.

Download het binnenblijfplan.

Wat als de sirene gaat voor Chemelot?

Woon je in de buurt van Chemelot en hoor je de sirene? Volg dan de 5 stappen die op de meterkastkaart staan. Heb je deze nog niet? Je kunt 'm hier downloaden. Of haal 'm op bij de balie van je gemeente.

Bekijk 'm hier

Zo verken je het Chemelot terrein vanuit je luie stoel

Normaal geldt er een strikte toegangscontrole (veiligheid staat hoog in het vaandel), maar die kun jij fijn omzeilen. Een kijkje nemen achter de hekken van Chemelot kan nu gemakkelijk met een van deze drie uitgestippelde routes.

Start je tour hier
Risico

Ongeval met een gevaarlijke stof

Hoe zijn wij als veiligheidsregio voorbereid op een risico? En wat kun je zelf doen? Zoals bij een ongeval met een gevaarlijke stof of bij explosiegevaar. Of ben je nieuwsgierig naar het complete rampbestrijdingsplan Chemelot? Je vindt het hier.

Lees het hier.

Welke vraag heb jij over Chemelot?

Niet iedereen woont in de buurt van een groot chemisch industrieterrein zoals Chemelot. We snappen dat je als buurtbewoner wel eens vragen hebt. Bijvoorbeeld over je eigen veiligheid. Stel die vragen gewoon aan Chemelot.

Stel je vraag direct aan Chemelot

Samen veilig rondom Chemelot

Video's die het begrijpelijk maken

Over Samen Veilig rondom Chemelot

Wat zijn de risico's voor mensen die leven rondom het chemische industrieterrein Chemelot? Daar gaat Samen veilig rondom Chemelot over. Onder deze noemer laten de samenwerkende partijen - waaronder de omliggende gemeenten, de veiligheidsregio, hulpdiensten alsook het chemisch industriepark zelf - de komende jaren zien wat de risico’s zijn. Verder adviseren en communiceren we over wat Chemelot, overheden en hulpdiensten het best doen om die risico’s te beperken. En wat omwonenden zélf kunnen doen bij eventuele incidenten.

Aanleiding voor deze campagne was een incident in de zomer van 2019 waarbij een wolk stikstofoxide vrijkwam op het Chemelotterrein. De Veiligheidsregio activeerde het sirenenetwerk en verstuurde een NL-Alert. Na afloop van het incident bleek echter dat veel omwonenden de handelingsperspectieven uit het NL-Alert niet hadden begrepen en opgevolgd. De noodzaak voor meer risicocommunicatie werd daarmee onderstreept.
Burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen

De campagne Samen veilig rondom Chemelot is de uitwerking van het communicatieplan Samen communiceren – Eén gezamenlijk plan voor risicocommunicatie met omwonenden van Chemelot. Het plan is gebaseerd op de resultaten en conclusies van een eerder uitgevoerd RIVM onderzoek(opent in nieuw tabblad) naar veiligheidsbeleving van omwonenden rondom Chemelot. Daaruit blijkt het overgrote deel van omwonenden zich niet heel  veilig, maar ook niet onveilig te voelen. Een klein deel zegt zich echt onveilig te voelen. Het veiligheidsgevoel hangt nauw samen met vertrouwen in Chemelot en de instanties die moeten toezien op hun veiligheid. Met de campagne Samen Veilig Rondom Chemelot geven de samenwerkende partijen ook opvolging aan de aanbevelingen van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV)(opent in nieuw tabblad) over verbetering van de risicocommunicatie. 

Over LINKS

Wetenschap brengen we naar de praktijk met het LINKS project als partner van het samenwerkingsverband Samen veilig rondom Chemelot. Het Europese LINKS project waarin we als Dutch Case Team samen met de Vrije Universiteit van Amsterdam in participeren, is erop gericht om de veerkracht bij rampen in Europa te verbeteren. Ze doen onderzoek hoe wij social media en crowdsourcing slim kunnen inzetten in onze risico- of crisiscommunicatie. Chemelot wordt daarbij ingezet als case study.

Samen veilig rondom Chemelot is een initiatief van: Chemelot, Veiligheidsregio Zuid-Limburg, GGD Zuid-Limburg, Provincie Limburg, Politie, Brandweer, Gemeente Beek, Gemeente Stein, Gemeente Sittard-Geleen. We halen op welke veiligheidsvragen er leven in de directe omgeving van Chemelot. Ons redactieteam gaat daarmee aan de slag. Deze verhalen worden verspreid vanuit verschillende kanalen van de veiligheidsregio maar ook op de kanalen van de gemeenten en via andere media die aansluiten bij de doelgroepen. Denk aan blogposts of videos op social media tot aan een meterkastkaart instructie in een huis-aan-huis blad. Woon jij in de buurt van Chemelot en heb jij een verhaal dat past binnen de campagne? Deel het met ons.

Woon je in de buurt van Chemelot en hoor je de sirene? Volg dan de 5 stappen die op de meterkastkaart staan. Heb je deze nog niet? Je kunt 'm hier downloaden. Of haal 'm op bij de balie van je gemeente. Ga naar download

Maak je je zorgen of er iets gaande is op of rond het terrein van Chemelot? Bekijk hier het overzicht welke info je waar kunt vinden.