Officier van Dienst Brandweer

Vast
Maastricht, Sittard
HBO, WO

Ben jij een verbinder met oog voor mensen en gevoel voor verschillende belangen? Ben jij in staat om snel tot een goede overweging te komen en een besluit te nemen? Heb jij stalen zenuwen en het vermogen om het grotere plaatje te overzien?

Bij een ramp of zwaar ongeval vinden in een korte tijd veel activiteiten tegelijkertijd plaats. De procedure die dan in gaat heet GRIP: Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure. Bij de GRIP is vastgelegd hoe de parate diensten (zoals de brandweer, politie en ambulances) en het bestuur verandert vanuit de normale situatie naar een situatie waar ineens een ramp of groot ongeval moet worden bestreden. Dit heet “opschalen”.

Als Officier van Dienst draag je de eindverantwoording bij de bestrijding van het incident. Je stelt een inzetplan op en bepaalt voor welk deel van het incident de verschillende brandweereenheden verantwoordelijk zijn. Je draagt zorg voor de communicatie tussen de eenheden. Bij grootschalig optreden ben je pelotonscommandant en sta je onder bevel van de compagniescommandant. Als er een incident met een multidisciplinair karakter plaatsvindt ben je de persoon die het initiatief neemt voor een motorkapoverleg en neem je de leiding. Ook neem je het besluit tot opschalen naar GRIP en het opstarten van de operationele leiding op de plaats van incident (COPI). Bij grootschalig multidisciplinair optreden kun je de rol vervullen van brandweerfunctionaris in het COPI of staffunctionaris in het actiecentrum brandweer binnen het Regionaal Operationeel Team. Je informeert en adviseert (gevraagd en ongevraagd) het bevoegd gezag, betrokken diensten, pers en publiek over de bestrijding van het incident tot het niveau van GRIP.

De piketrol Officier van Dienst is een nevenfunctie. Als jij bereid bent om een diploma te gaan halen van officier van dienst brandweer, dan vinden wij samen met jou een passende hoofdfunctie binnen onze organisatie, die past bij jouw kennis & kunde. Er zijn diverse (parttime en fulltime) mogelijkheden voor een hoofdfunctie binnen de ondersteunende teams (bijvoorbeeld bij team P&O of bij Informatiemanagement/ICT), het team risicobeheersing of Crisis & Rampenbestrijding. Ook is het mogelijk dat je aanvankelijk als project medewerker wordt ingezet, totdat een passende structurele functie beschikbaar is.

Dit is wat we van je vragen:

 • Beschik je al over de diploma’s tot officier van dienst brandweer? Dan ben je natuurlijk heel welkom om te solliciteren! Beschik je nog niet over het diploma officier van dienst brandweer, dan ben je in ieder geval bereid om dit diploma te halen.
 • Je hebt een afgeronde Hbo-opleiding (240 ECTS) of universitaire opleiding (minimaal bachelor) gedaan.
 • Je bent in bezit van het diploma bevelvoerder.
 • Je draait diensten: per piketdienst ben je 7 x 24 uren aaneengesloten bereikbaar en beschikbaar. Het piket wordt met vier collega’s gedraaid.
 • Je bent woonachtig in de veiligheidsregio Zuid-Limburg, in (de nabije omgeving van) de Westelijk Mijnstreek of Maastricht, zodat je kunt voldoen aan een opkomsttijd van maximaal 15 minuten in het betreffende piketgebied.
 • Je bent stressbestendig en beschikt ook over leidinggevende kwaliteiten.
 • Je bent flexibel, een ramp of crisis laat zich immers niet binnen kantoortijden plannen en afwikkelen.

Dit is wat we je bieden:

 • Indien nog niet in bezit, leergang Officier van Dienst (instituut IFV), duur 9 maanden vanaf september 2021;
 • Een gericht ontwikkeltraject naar de piketrol van OvD;
 • De piketrol OvD is gewaardeerd in schaal 10 CAR-UWO;
 • Een hoofdfunctie die past binnen jouw kennis & kunde vinden we samen. Deze functie is op minimaal schaalniveau 9 CAR-UWO (max € 4048,-).

​​​​​​Laat van je horen!

Durf jij de uitdaging aan? Stuur je cv en motivatiebrief vóór 9 april a.s. naar Eric Wagemans via solliciteren@brwzl.nl (ovv ‘vacature Officier van Dienst Brandweer’). 

Een psychologisch onderzoek, een medisch onderzoek en de specifieke test "officier van dienst - beslissen onder druk" maken onderdeel uit van de selectieprocedure.

 

Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld


 • Deel deze pagina: