Drones, gaspakken en liters schuim: de Open Dag van de Chemelot bedrijfsbrandweer

21 juni 2023 - 16:07
Actueel

De brandweer op Chemelot blust niet alleen brandjes. En ook de beveiliging heeft meer om handen dan je zou denken. Om dat te laten zien, opende de brandweerkazerne van Chemelot zaterdag 3 juni zijn deuren. Mensen uit de buurt werden uitgenodigd om te ervaren hoe brandweer en security van Sitech zorgen voor een zo veilig mogelijk Chemelot.

Het alarm begint te rinkelen. In de kazerne trekken brandweermannen vliegensvlug hun pakken aan. Bezoekers krijgen deze middag live te zien hoe de brandweer uitrukt. Een brandalarm is afgegaan in de haven van Stein, net buiten Chemelot. Drie brandweerwagens en één auto rijden samen weg.

“Misschien is er weinig aan de hand”, zegt één van de achtergebleven brandweermannen. “Dan zijn ze snel terug. Maar dat weet je van tevoren nooit. Daarom gaan er altijd drie brandweerwagens vol materialen naar de plek van de melding toe.”

Overal op voorbereid

De brandweer op Chemelot moet overal op voorbereid zijn. Hun team is dan ook opgeleid om met elke gevaarlijke situatie om te gaan. Ze krijgen dezelfde opleiding als de gewone brandweer én volgen extra studies en trainingen.

Denk aan een opleiding voor ongevallen met gevaarlijke stoffen. Heel belangrijk op en rondom Chemelot. Maar de brandweermensen rukken ook uit voor meldingen in andere plaatsen. Doordat ze samenwerken met de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, worden ze ingezet in de hele provincie.

Boeven vangen

Het zonnetje schijnt Tijdens de open dag. Mensen lopen tussen de glimmende brandweerauto’s door en maken een praatje met beveiligers en brandweermannen. Een dappere bezoeker hijst zich in een dik, beschermend pak. Hij waggelt rond met een grote glimlach op zijn gezicht, terwijl een herdershond hem te grazen neemt. Het is een politiehond die de beveiligers van Chemelot gebruiken om drugs op te sporen. “En om boeven te vangen, als het nodig is”, voegt een brandweerman toe, met een knipoog.

8.000 liter schuim per minuut

Een echte blikvanger is het schuimblusvoertuig die bij de ingang van het terrein staat. Twaalf meter lang met een blusarm van 32 meter. Daarmee kan het voertuig met 8.000 liter per minuut blussen. Het is de nieuwste aanwinst van de brandweer op Chemelot en trekt veel bekijks. Ook van bezoeker Beau Vullings.

Beau zit bij de vrijwillige brandweer. Hij was laatst bij een grote brand waar het schuimblusvoertuig gebruikt werd. Dat maakte indruk. “Ik was wel benieuwd naar hoe het is om hier te werken en hoe de opleidingen eruitzien”, begint Beau. “Ik ben timmerman van beroep, maar ik wil misschien de stap maken naar de brandweer.”

Het verbaast Beau hoeveel taken de brandweer op Chemelot heeft. Hij legt uit: “Het is best uitgebreid. Ze hebben veel verschillende specialismen en kennis over bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen, hulpverlening en techniek. Ze hebben zelfs drones en een gaspakkenteam. Dat wist ik niet.”

Een boel chemie voor je deur

Chris en Alex Beskers woonden jaren in Schinnen. Ze zijn naar de open dag gekomen, omdat ze benieuwd zijn naar wat er allemaal op Chemelot gebeurt. “We hebben heel lang vlakbij gewoond”, begint Chris. “Nu wonen we iets verder weg, in Echt.” Toen Chris en Alex in Schinnen woonden, voelden ze zich niet altijd veilig. “Ik vond het wel eng om hier te wonen”, zegt Chris. “Zo veel chemie, zo dichtbij… Daarom zijn we vandaag ook hier. Nu kunnen we zien dat er veel gebeurt rondom veiligheid. Ook al wonen wij wat verder weg, onze dochter woont nog wel in de buurt. Het is fijn om te weten dat het voor haar veilig is.”

Chris is onder de indruk van wat ze heeft geleerd over de brandweermensen: “Al het materieel dat ze bij zich hebben, wat ze allemaal weten, wat ze moeten kunnen… Het is enorm. Dat hadden we nooit verwacht.” Alex voegt toe: “Ik vind het interessant dat de brandweer van Chemelot samenwerkt met de veiligheidsregio.”

Brede beveiliging

Maar het draait vandaag om meer dan de brandweer. De open dag is ook bedoeld om mensen uit de buurt een inkijkje te geven in de beveiliging op Chemelot. Medewerkers uit het beveiligingsteam staan klaar om vragen van bezoekers te beantwoorden.

Student Thijs Schouteten mocht zelfs een kijkje nemen in de meldkamer. “Ik doe de beveiligersopleiding”, begint Thijs. “Volgend jaar ga ik stagelopen. Ik ben nog op zoek naar een stageplek, maar Chemelot lijkt me wel interessant.” Hij vindt het leuk dat de beveiliging op Chemelot zo veel verschillende taken heeft. Thijs: “De beveiliging mag hier alles doen. Van de meldkamer, tot snelheids- en drugscontroles. Het is heel breed.”

Hoe veilig voelt Thijs zich nu hij hier is? “Natuurlijk voel ik me veilig”, stelt hij. “Maar ik vond het wel gek dat onze ID of ticket niet werd gecontroleerd toen we binnenkwamen.” Een medewerker die het gesprek hoort, vertelt dat ze weten wie er binnen zijn doordat mensen zich aanmelden met hun naam en steekproefsgewijs een ID gecontroleerd wordt. Van tevoren konden mensen zich registreren voor de open dag. Tijdens een normale dag kom je écht niet binnen zonder je van tevoren aan te melden en je ID-bewijs te laten zien.

Vals alarm

Rond vier uur hangt de zon laag in de lucht. De laatste trosjes bezoekers struinen nog over het terrein, al kletsend met beveiligers en brandweermensen. Hoe het is afgelopen met de melding in Stein? “Dat was gelukkig vals alarm”, volgens de Officier van Dienst.


  • Deel deze pagina: