Meterkastkaart

07 december 2022 - 13:00

Wat te doen als de sirene gaat

De sirene gaat. Is het de eerste maandag van de maand om 12.00 uur? Dan is er niks aan de hand. U hoeft dan niks te doen. Hoort u de sirene op een ander moment? Dan is er acuut gevaar. Volg de instructies op deze kaart. Beter leest u nu alvast de stappen door en bewaart u de kaart op een handige plek (bijvoorbeeld in de meterkast). Zo weet u precies wat u moet doen wanneer de sirene gaat om u te waarschuwen.

Stap 1

Blijf of ga snel naar binnen. Waarschuw anderen dat ook te doen.

Stap 2

Sluit alle ramen, deuren en roosters.

  • Heeft u een mechanisch ventilatiesysteem? Dit zit vaak dichtbij de verwarmingsketel. Een aan-uit-knop om de stroom eraf te halen, is er vaak niet. Trek dan de stekker eruit. Of schakel de groep uit in de meterkast.
  • Maak roosters voor luchtverversing (bij ramen) of voor ventilatie-afvoer (wc, douche) - en andere openingen - dicht of dek af met een natte doek. Maak schouwklep dicht bij een open haard en zet afzuigkap uit.

Stap 3

Volg het nieuws en aanwijzingen op L1 Radio & TV óf via de website www.vrzl.nl.

Stap 4

Stopt de sirene? Ga pas naar buiten als u hoort dat de situatie veilig is. Dat hoort u via L1. Of kijk op www.vrzl.nl

Stap 5

Schakel het ventilatiesysteem weer in en maak openingen (zoals roosters) weer open.

Is er bij u in de buurt geen sirene? Er zijn meer manieren om u te waarschuwen voor gevaar. Soms krijgt u een NL-Alert. Ook gaan er soms geluidswagens door de straat. Volg de aanwijzingen goed op.