De meldkamer, de meest dynamische plek van Limburg?

20 december 2023 - 14:12
Actueel

Rondneuzen op de meldkamer; dat is niet voor iedereen weggelegd. Gisteren mocht ons communicatieteam een dagje meewerken op de gemeenschappelijke meldkamer. Onder leiding van teamleider Ricardo Knarren (brandweer) mochten we ervaren hoe dynamisch zijn werkplek is.

Het hele team van Ricardo bestaat uit ongeveer dertig medewerkers. Daarvan werken er dagelijks zo’n twaalf man onder zijn hoede, het team is dus verdeeld in ploegendiensten. Als teamleider brandweer stuurt hij de brandweertak en calamiteitencoördinatoren (CaCo’s) aan, maar schakelt hij ook constant met de hoofden van politie en ambulance op de meldkamer. Zodra de telefoon overgaat, schieten onze stresslevels omhoog, maar bij de centralisten heerst rust.

Zij zijn niet alleen behoorlijk stressbestendig, maar beschikken over veel analytisch vermogen. Het verhaal van de beller wordt door het team meteen vertaald naar een concreet beeld op straat.

Samen met een calamiteitencoördinator die neutraal is (dus niet verbonden is aan politie, brandweer of ambulance) schakelen ze vlug welke eenheden naar het incident gestuurd worden. Enorm opvallend is het flexibelle denken van Ricardo en zijn team; constant passen ze zich aan aan situaties die snel veranderen.

“Dat zijn wel basiskwaliteiten die je op de meldkamer moet hebben”, legt Ricardo uit. “We zoeken nog een coördinator die samen met mij dagelijks leiding aan de meldkamer geeft. In onze rol is het belangrijk dat je soms sensitief denkt en soms directief. Kortom: soms geef je een opdracht, maar je kunt óók een arm om iemands schouder leggen na een heftige melding.”

Als er in Limburg iets ingrijpends gebeurt dan horen Ricardo en zijn team dat als eerste. De hoogwater ramp in 2021 was daar een goed voorbeeld van. “Op zo’n moment zag je hoe dynamisch de meldkamer is. Het was natuurlijk ook zwaar want dat waren diensten van zo’n zestien uur en dan vlug even thuis acht uurtjes uitrusten. Niemand zit op zo’n ramp te wachten, maar het geeft wel enorm veel voldoening als je samen als team zo’n klus kunt klaren.”

Lijkt het jou ook uitdagend om op de meldkamer te werken? Er staan nog diverse vacatures open, bijvoorbeeld voor centralist of calamiteitencoördinator. Daarnaast zoekt Ricardo nog een rechterhand: de coördinator meldkamer. 


  • Deel deze pagina: