Kwart eeuw aan duikreddingen

27 maart 2024 - 11:38
Actueel

Het is een ’speciale tak’ van ons brandweerkorps: de duikploeg. Niet alleen redden ze personen die te water zijn geraakt, ze werken ook geregeld mee aan speciale missies van de politie. Roger Pallada, al ruim 25 jaar fanatiek duiker, deelt zijn ervaringen. “En we zoeken nog mensen om te duiken, vooral in Eijsden!”

Als Roger Pallada terugblikt op een kwart eeuw duiken bij de brandweer twinkelen zijn ogen. Komt zijn hechte duikploeg ter sprake dan straalt Roger zelfs van oor tot oor. “In 1999 is het voor mij allemaal begonnen. Het watergedeelte bij de brandweer heeft drie disciplines. Je hebt ‘grijpredding’ waarbij je iemand vanaf de kant of vanuit een boot uit het water redt. Iets lastiger is ‘oppervlakteredding’, dat zijn reddingen vanuit dieper water. Ik wou alle wateronderdelen beheersen, dus ook het duiken.

Onze collega Roger kwam via zijn brandweerwerk in aanraking met duiken, maar benadrukt dat iedereen met een passie voor zwemmen en duiken welkom is binnen de duikteams. “Samen bereiden we ons via allerlei oefeningen voor op de inzet. Ook mensen van buitenaf krijgen natuurlijk de gehele opleiding vergoed, mits ze voldoen aan de instroomeisen en de keuring.  Binnen ons team zit ook de oudste reddingsduiker van Nederland. Die is 64 en blijft maar doorgaan. Daaraan zie je hoe uitdagend onze passie is! Onze hele ploeg heeft net allemaal hun vierjaarlijkse prof check gehaald, dus we mogen weer vier jaar repressief optreden mits we aan alle voorwaarden blijven voldoen.”

Speciale missies
In een kwart eeuw duiken heeft Roger natuurlijk heel wat intense ervaringen meegemaakt. “Het laatste wat ik wil, is bepaalde onderdelen verheerlijken. Soms speuren we onder water naar stoffelijk overschot. Wat je dan aantreft, kan soms extreem heftig zijn. Toch geeft het wel een bepaalde voldoening vanwege de grote maatschappelijke waarde. Het biedt afsluiting aan de nabestaanden van het slachtoffer.”

Ook vraagt de politie geregeld aan onze collega’s om onder water te helpen. Roger kan natuurlijk niet alles delen maar zo heeft zijn ploeg wel eens moeten speuren naar een telefoon die mogelijk cruciale informatie bevatte. “Het geeft wel een kick als je die dan na drie dagen eindelijk vindt. Wat er vervolgens precies mee gebeurt, dat weten wij ook niet!”
 

Geweldige kansen
Inmiddels is Roger naast duiker ook duikploegleider. In Zuid-Limburg zijn twee posten, eentje in Stein en de ander in Eijsden. Beide posten zijn nog naarstig op zoek naar duikers. “In mijn ogen is het belangrijk dat de hele ploeg breed inzetbaar is. Zodat we bij een oproep zo snel mogelijk voldoen aan de eisen om uit te rukken!”

“Maar wat ik de nieuwe mensen altijd op het hart druk: het is fysiek heel zwaar. Daarnaast is het niet zo dat we tijdens het duiken mooie visjes of planten zien. Dat beeld moet ik meteen ontkrachten. Wij duiken vooral in de Maas, Julianakanaal, vijvers en plassen. Je ziet dan niks hoor, alles is zwart. Zo’n telefoon of nog belangrijker: een mens op tijd vinden kan heel lastig zijn als alles donker is.”

Mensen redden
Want daar is het voor Roger en zijn collega’s eigenlijk allemaal om te doen. Het redden van personen die te water zijn geraakt. “Af en toe komt het moment waar we met zijn allen zó hard voor oefenen. Iemand redden die onder water is geraakt! Iedereen die we binnen een uur uit het water krijgen, wordt gezien als redding ondanks er een kleine kans op overleven is. Helaas loopt het ook wel eens slecht af, dan halen we iemand vrij snel uit het water maar horen we later dat de persoon alsnog is overleden. Maar als we iemand gered hebben en je hoort dan later dat hij of zij weer helemaal in orde is: dat is het allermooiste gevoel dat er is.”

Heb je interesse om ook te duiken? Of ken je nog fanatieke duikers of zwemmers uit de omgeving van Stein of Eijsden?  
Aanspreekpunt voor duikgroep Eijsden is Rob Stevens. Zijn mailadres is r.stevens@brwzl.nl 
Aanspreekpunt voor duikgroep Stein is Roger Pallada. Zijn mailadres is r.pallada@brwzl.nl 


  • Deel deze pagina: