Leer dieper slapen

14 november 2023 - 08:35
Actueel

Ook ‘s nachts rukt onze brandweer vrijwillig of beroepsmatig uit om jou te helpen wanneer dat nodig is. Maar hoe zorg je er als incidentbestrijder voor dat je genoeg slaap vat om fit te blijven? En wat kunnen alle strijders thuis (of werkzaam in welk beroep dan ook) hiervan leren? Doe zoals de brandweer van Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Eerlijk-is-eerlijk. Natuurlijk zijn er ook brandweermensen die maar heel licht slapen. Diep van binnen weet je tenslotte dat je zomaar kan worden opgepiept op het moment dat het er écht toe doet. Juist dan is het belangrijk om jezelf hersteltijd te gunnen. En zorg ervoor dat je leert om dieper te slapen, niet langer. Onze eigen professionals leerden onlangs van slaapdokter Merijn van de Laar hoe je je slaapdruk laat toenemen. Daarmee vergroot je namelijk de kans dat je eerder in slaap valt én dat je beter doorslaapt.

Zo doe je dat

  • Breng je slaappatroon in kaart met deze slaap-waakkalender.
  • Zo’n 80-85% van de tijd die je in bed ligt zou je werkelijk moeten slapen. Stel, je slaapt standaard 7 uur, dan moet je niet 10 uur in je bed blijven. Ga dan gewoon korter op bed liggen. 
  • Doe geen dutjes overdag of ‘s avonds.
  • En gebruik de tijd die je over hebt voor ontspannende activiteiten (rustig ontbijten, bad of douche nemen, lezen,…)

Meer weten?

Lees het uitgebreide advies van de slaapdokter op thuisarts.nl.


  • Deel deze pagina: