Nieuw groot schuimblusvoertuig voor brandweer Chemelot

05 april 2023 - 15:22
Actueel

12 meter lang. Een blusarm van 32 meter. Een schuimtank van 6.000 liter. En een bluscapaciteit van 8.000 liter water per minuut. Het nieuwe schuimblusvoertuig van Sitech Fire Brigade dat dinsdag 4 april werd gepresenteerd, is indrukwekkend. Peter Bloemers (Businessunit Manager Fire Brigade & Security, Sitech Services) legt uit waarom de bedrijfsbrandweer van Chemelot dit nieuwe voertuig nodig heeft.

“We hadden al een schuimblusvoertuig met blusarm”, begint Peter. “Maar dat voertuig was aan vervanging toe. Als bedrijfsbrandweer van een groot chemisch industriepark als Chemelot moet je je wagenpark altijd up-to-date hebben en houden. De afgelopen jaren hebben we daarom in totaal vier brandweerauto’s vervangen. Dit was de laatste in die serie.”

Blusarm
De bedrijven op Chemelot doen er alles aan om risico’s te voorkomen. Als er dan toch iets gebeurt, dan doet de bedrijfsbrandweer er alles aan om een brand snel onder controle te krijgen. Peter: “Daarvoor heb je het juiste materieel nodig. Stel dat er op grote hoogte een bepaalde stof vrijkomt of dat je van bovenaf heel gericht moet blussen in een tank. In dat soort situaties heb je dit voertuig nodig. Je kunt het vergelijken met een grote hijskraan, alleen dan met een blusarm van 32 meter.”      

Speciaal voor Chemelot
Wat dit schuimblusvoertuig uniek maakt is de grootte. Het is het grootste voertuig dat Ziegler Brandweertechniek in Winschoten ooit heeft ontwikkeld en gebouwd. In totaal duurde dat 3 jaar. Peter Bloemers: “Om de beste brandweerzorg te leveren, hadden we allerlei eisen opgesteld voor dit voertuig. Je kijkt naar de bluscapaciteit die je nodig hebt en de lengte van de blusarm. Maar bijvoorbeeld ook naar het totale gewicht, zodat het voertuig over alle viaducten op Chemelot kan rijden. En naar de draaicirkel, zodat je in en om de fabrieken goed kunt bewegen. Op basis van al die voorwaarden zijn we tot dit voertuig gekomen.”   

Sneller en groter
Wanneer de brandweer van Chemelot uitrukt, gaat dat anders dan wanneer een regulier brandweerkorps uitrukt. Peter legt uit wat het verschil is: “Wij moeten sneller schakelen met groter materieel, omdat we geen tijd hebben om op te schalen. Een normaal brandweerkorps kan dat wel. Binnen een paar minuten moeten wij een incident onder controle hebben. Ook daarom hebben wij voertuigen zoals deze nieuwe schuimblusser nodig.” Overigens kan de brandweer van Chemelot als dat nodig is ook buiten het Chemelot-terrein worden ingezet. Datzelfde geldt voor het gaspakkenteam en het droneteam van Sitech Fire Brigade.

Op dit moment worden de laatste brandweermannen getraind om de nieuwe schuimblusser te kunnen bedienen. Vanaf volgende maand kan het nieuwe voertuig worden ingezet.


  • Deel deze pagina: