11 februari: Europese Dag van Alarmnummer 112

11 februari 2023 - 09:00
ActueelAlgemeen

De 'Europese Dag van Alarmnummer 112' is een jaarlijks terugkerende dag op 11 februari (11-2). Deze dag is in 2009 ingevoerd door de Europese Unie. Het doel is om de bekendheid van het Europese noodnummer te vergroten en om het gepaste gebruik te bevorderen. Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt namelijk dat veel Europese burgers het nummer nog altijd niet kennen of niet weten dat het in heel Europa bij een noodgeval te gebruiken is.

Gemeenschappelijke Meldkamer Limburg

Voor heel Limburg komen de 112-meldingen binnen bij de centralist van de meldkamer. Deze persoon neemt de meldingen aan, verwerkt de meldingen en handelt deze af. De centralist is voor bellers van 112 vaak het eerste aanspreekpunt. In een spoedeisende situatie zijn mensen vaak in paniek. In zo’n geval is het voor de centralist de taak om zo kalm en snel mogelijk de informatie te verzamelen, te analyseren en door te spelen. Vervolgens zorgt de centralist ervoor dat de juiste hulpdienst (politie, ambulance of brandweer) ter plaatse komt om zo spoedig mogelijk de gevraagde hulp te bieden.

Euregio

De meldkamer in Limburg is gelegen in de Euregio. Het kan dus voorkomen dat een Duitse of Belgische meldkamer jouw 112-oproep beantwoordt. Dankzij de jarenlange samenwerking word je onmiddellijk doorgeschakeld naar de meldkamer van het gebied waar je je bevindt.

Ook zijn er in grensgebieden plekken waar de buitenlandse hulp sneller ter plaatse kan zijn. In zo’n geval wordt de eenheid die het snelst ter plekke kan zijn zo adequaat en snel mogelijk op pad gestuurd. Met zo’n 1200 grensoverschrijdende inzetten per jaar mag het duidelijk zijn dat de meldkamers in de Euregio Maas-Rijn vaak contact hebben.

112 bellen

Je belt het alarmnummer 112 natuurlijk alleen voor een spoedeisende of levensbedreigende situatie. Bijvoorbeeld als jij of iemand anders dringend medische hulp nodig heeft. Daarnaast kun je denken aan woningbrand, een gaslucht op straat, een schietpartij, mishandeling of inbraak. Of als je getuige bent van een misdrijf. Als je belt, vertel dan wie je bent, waar je bent en omschrijf wat er is gebeurd. Hang de telefoon niet op voordat de centralist zegt dat je mag ophangen.

 Let op!

  • Bel alleen 112 als het écht om een noodgeval gaat. Als de situatie niet spoedeisend, levensbedreigend of op heterdaad is, kun je een aantal andere nummers bellen. Meer informatie over wanneer je welk nummer belt, vind je op onze pagina 'wanneer bel ik alarmnummer 112?'.
  • Bel nooit voor de grap naar 112!
  • Als je per ongeluk belt, blijf dan aan de lijn en zeg: “Sorry, ik heb verkeerd gedraaid”. Anders rukt er mogelijk alsnog een hulpdienst uit.

  • Deel deze pagina: