Webinars voor college- en gemeenteraadsleden over aanpak coronacrisis

26 januari 2021 - 16:26
Actueel

Vanwege de coronacrisis gold van eind februari 2020 tot en met november 2020 binnen onze veiligheidsregio een zogenoemde GRIP4-situatie. De bestrijding van de coronacrisis werd in die periode geleid en gecoördineerd door Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Tijdens deze periode had de voorzitter, Annemarie Penn-te Strake, bevoegdheden die normaliter bij de lokale burgemeesters liggen. De rol van gemeenteraden was daardoor beperkt. Met de invoering van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 veranderde die samenwerking en liggen bevoegdheden weer bij de burgemeesters. In twee live-webinars werden college- en gemeenteraadsleden meegenomen in de veranderingen vanaf 1 december 2020 en lichtte onze voorzitter haar verantwoording voor de periode tot en met november 2020 toe.

Live-webinars voor college- en gemeenteraadsleden

De leiding en coördinatie van Veiligheidsregio Zuid-Limburg in de zogenoemde GRIP4-situatie betekende dat de rol van gemeenteraden in de bestrijding van het coronavirus beperkt bleef. Door de invoering van de Tijdelijke wet maatregelen covid‑19 is dat vanaf 1 december 2020 anders. De coördinatie en samenwerking tussen Zuid-Limburgse gemeenten blijft bestaan, maar verloopt op een andere manier. Tijdens een webinar op 14 januari 2021 werd de verandering van de samenwerking onder de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid 19 toegelicht. Bij deze live-uitzending hadden college- en gemeenteraadsleden de gelegenheid vragen te stellen over de nieuwe situatie.

De webinar van 14 januari 2021 vind je hieronder. Er is eerst een wachtbeeld te zien. De uitzending start na ongeveer 30 seconden. 

 

Als een crisis centraal gecoördineerd wordt en bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden van burgemeesters overgaan op de voorzitter van de veiligheidsregio, is de voorzitter verplicht om verantwoording af te leggen. Via een digitaal verantwoordingsverslag informeerde voorzitter Annemarie Penn-te Strake de Zuid-Limburgse gemeenteraden uitgebreid over de aanpak en beheersing van de coronacrisis in de periode februari-november 2020 door Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Tijdens een webinar op 25 januari 2021 lichtte de voorzitter haar verantwoording verder toe en blikte zij terug op die periode met directeur veiligheidsregio en directeur Publieke Gezondheid GGD Frank Klaassen en Operationeel Leider Luc Valent. Bij deze live-uitzending hadden college- en gemeenteraadsleden de gelegenheid om vragen te stellen.

De webinar van 25 januari 2021 vind je hieronder. Er is eerst een wachtbeeld te zien. De uitzending start na ongeveer 30 seconden. 

 

Links

Nieuwsbericht over verantwoordingverslag voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Limburg COVID-19 Direct naar 'Verantwoordingverslag van voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Limburg COVID-19
  • Deel deze pagina: