Wilt u zeker weten dat u NL-Alert ontvangt? Zorg ervoor dat uw mobiele telefoon is opgeladen en aanstaat

27 mei 2021 - 17:40
ActueelAlgemeen

9 op de 10 Nederlanders ontvangen NL-Alert bij een noodsituatie. Ook 73% van de mensen van 75 jaar en ouder ontvangt een NL-Alert. Dit aantal is een stuk lager dan het gemiddelde. Misschien heeft ook u weleens een NL-Alert gemist, bijvoorbeeld omdat uw mobiele telefoon uit stond. Wilt u er zeker van zijn dat u een NL-Alert ontvangt bij een noodsituatie? Zorg er dan voor dat uw mobiele telefoon is opgeladen én aanstaat.

Het overgrote deel van uw leeftijdsgenoten heeft een mobiele telefoon. Misschien geeft uw mobiel u een gevoel van veiligheid. En gebruikt u de mobiele telefoon om contacten met vrienden, kinderen en kleinkinderen te onderhouden. Maar natuurlijk staat uw mobiele telefoon niet altijd aan. Misschien zet ook u uw mobiele telefoon weleens uit, bijvoorbeeld tijdens het eten.

Wanneer uw mobiel uitstaat, bestaat de kans dat u een NL-Alert mist. Dan kunt u erop vertrouwen dat u op andere manieren geïnformeerd wordt bij een noodsituatie. Bijvoorbeeld door buren of familie uit de buurt. Tegelijkertijd blijkt dat dit relatief weinig gebeurt en vragen relatief mensen hun buren of familie om hen te informeren bij een noodsituatie.

Laad ‘m op en laat ‘m aan

Om NL-Alert te ontvangen, moet uw mobiel opgeladen zijn én aanstaan. NL-Alert wordt alleen tijdens de noodsituatie verstuurd en komt niet binnen wanneer u uw mobiele telefoon op een later moment weer aanzet. NL-Alert werkt daardoor anders dan een sms-bericht of voicemail. Staat uw mobiele telefoon uit, dan mist u het NL-Alert. Om NL-Alert te ontvangen is het dus belangrijk dat uw mobiel aanstaat. Laad ‘m op en laat ‘m aan.

NL-Alert klinkt anders dan een sms of WhatsApp-bericht. Voor het ontvangen van NL-Alert hoeft u verder niets in te stellen op uw mobiele telefoon, het werkt automatisch. Het is gratis en anoniem, uw telefoonnummer blijft onbekend. Naast NL-Alert op uw mobiel, ziet u NL-Alert ook op steeds meer digitale reisinformatieschermen van het openbaar vervoer en digitale reclameborden.

NL-Alert testbericht

Wilt u weten hoe het is om een NL-Alert te ontvangen? Op maandag 7 juni rond 12:00 uur zendt de overheid een NL-Alert testbericht uit. Aan de hand van het testbericht ervaart u hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. Zorg er dus voor dat uw mobiel aanstaat, zodat u het NL-Alert testbericht op maandag 7 juni rond 12:00 uur kunt ontvangen.

Geen NL-Alert ontvangen, wel geïnformeerd*

“Ineens stond mijn bovenbuurman Paul weer voor de deur. Ik dacht dat hij iets was vergeten nadat we die ochtend een kopje koffie hadden gedronken”, zegt Marja (82). “Dat bleek niet het geval. Paul had een NL-Alert ontvangen over een brand bij het tuincentrum verderop en vroeg of ik dat ook had ontvangen. Nee, zei ik, mijn mobiele telefoon stond nog uit na de koffie van vanmorgen. Gelukkig was Paul behulpzaam en hielp hij mij met het dichtdoen van de ramen. De volgende keer laat ik mijn mobiel aanstaan, zodat ik zeker weet dat ik NL-Alert ontvang.”

Het belang van NL-Alert

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat u waarschuwt en informeert over noodsituaties. Denk aan een grote brand, gifwolk of onverwacht noodweer. In een NL-Alert staat uitgelegd wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u meer informatie en updates kunt vinden. Ontvangt u een NL-Alert op uw mobiele telefoon? Dan weet u meteen wat er bij u in de buurt aan de hand is, wat u moet doen en hoe u  anderen hierbij kunt helpen.

Over de campagne

Om beter te waarschuwen en te informeren bij noodsituaties, start de overheid de campagne ‘Laad ‘m op en laat ‘m aan’. De campagne stimuleert mensen om hun mobiele telefoon aan te laten staan zodat zij een NL-Alert altijd kunnen ontvangen. Kijk voor meer informatie over NL-Alert op www.nl-alert.nl.

*dit is een fictief ervaringsverhaal

EU-subsidie

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.


  • Deel deze pagina: