Zo krijg jij een ijzersterke mindset.

10 november 2023 - 08:56
Actueel

Doe zoals de brandweer, crisisbeheersers en rampenbestrijders van onze Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Samen met spreker Michael Kortekaas. Hij heeft ruime ervaring in het spreken, trainen en coachen op mentale (veer)kracht bij politie, Defensie, Justitie, brandweer en ambulancezorg (GHOR). Of misschien ken je hem van het programma ‘Hunted’ op NPO3 waar hij samen met een team specialisten jaagt op voortvluchtige personen. Wij leerden van hem.

Onze brandweermensen kunnen zomaar van 0 naar 110% alertheid gaan, wanneer de pieper gaat. Dus óók om 03.00 uur ‘s nachts. En hetzelfde geldt voor hun collega’s van crisisbeheersing en rampenbestrijding. Ook zij draaien weleens (piket)diensten waarin ze paraat moeten staan om in actie te komen, wanneer het er echt toe doet. Dan is het juist belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.

Zo'n 80% van de mensen.

Soms hebben we het niet eens in de gaten. ‘Te druk’ om erbij stil te staan: “Wij allemaal leven in paid reality.”

We staan altijd aan.

En je kunt niet op alle vlakken uitmuntend presteren. Dus. Sta eens stil bij je energielevel. Dat is meteen de eerste tip om te groeien naar een ijzersterke mindset.

  1. Vertraag. Stel jezelf de vraag: ben ik nog wel de juiste dingen aan het doen?

  2. Herstel. Gun jezelf hersteltijd. Ofwel, recovery na performance.
  3. Bestrijd. Korte termijn is fijn. Maar geeft op lange termijn pijn.
    Tóch die zak chips of bitterbal zonder erbij na te denken.. Train je prefrontale cortex om die automatische gedachten te bestrijden.
  4. Verrijk je. Werk aan je ‘big 5’ energiemanagement: slaap, voeding, beweging, ontspanning, verrijkte omgeving.

Meer weten?

Ga naar michaelkortekaas.nl of bekijk de hele presentatie. En doe net als onze incidentbestrijders, crisisbeheersers, rampenbestrijders en andersoortige strijders binnen onze veiligheidsregio, die leerden van Michael Kortekaas: werk aan een ijzersterke mindset.


  • Deel deze pagina: