Bij politie, brandweer of ambulance: hulpverlener voor één dag

17 mei 2023 - 14:52
Actueel

Dag in dag uit. Nacht in nacht uit. Paraat staan voor hetgeen dat kan gebeuren. En direct te hulp schieten als het mis dreigt te gaan. Is een baan bij de politie, brandweer of ambulance vandaag de dag nog steeds een droombaan onder de jeugd? Deze scholieren konden daar volmondig ‘ja’ op zeggen, nadat ze deze week een dagje mochten komen oefenen. Zo ook Liv (groep 8) wil graag bij de brandweer: “Mensen redden met de hoogwerker. Dat zie ik wel zitten!”

Op maandag 3 april en dinsdag 16 mei ervaarden 85 scholieren uit Kerkrade hoe het is om bij de politie, brandweer of ambulancezorg te werken. Op een van deze twee dagen aanschouwden de groepen 8 van basisschool de Veldhof en basisschool de Blokkenberg verschillende voertuigen van de politie op het terrein van hun trainingscentrum in Kerkrade. Van fiets tot ME-bus. En een heel team met politiehonden werd speciaal opgetrommeld. De brandweer reed een tankautospuit blusvoertuig het terrein op. En de scholieren oefenden om zelf een kleine brand te blussen. Wie wilde, werd in de bak van een redvoertuig zo’n dertig meter naar boven gehesen. En bij de collega’s van de ambulance mochten de kinderen een kijkje in een ambulance nemen en een brancard, draagstoel of vacuümmatras uittesten.

Hulpverleners werken hand-in-hand

Brandweerman Frenk Vromen: “Dit initiatief kwam van onze politiecollega’s uit Kerkrade, maar of je nu van de politie, brandweer of ambulancezorg bent. Hulpverleners werken hand-in-hand. We vinden het dan ook belangrijk dat we tijdens zo’n dag als vandaag samen optrekken. We willen de jeugd laten zien wat we doen om de regio zo veilig mogelijk te maken en te houden. En als er uiteindelijk enthousiastelingen zijn die later in onze voetsporen willen treden, is dat natuurlijk alleen maar meegenomen!”

De echte fans

Ook voor Demy, Yara, Yack en Romy uit groep 8, raakten enthousiast voor een beroep als hulpverlener. Ieder vanuit het idee om mensen te kunnen helpen. Of juist om de ‘kick’. Zoals Jack zegt: “Ik kijk graag filmpjes van spannende achtervolgingen, ik zou dit later ook willen als ik bij de politie werk.”

Op de headerfoto van links naar rechts: Jara, Liv, Romy, Demi, Jack.

Fotocredits: JP Geusens/ Focus22


  • Deel deze pagina: